Ако се не испуне захтеви, цела Србија 13. априла у Београду

Београд, 23.3.2019 – У Београду је под називом „Исти захтеви – нема повлачења“, одржан 16. грађански протест „Један од пет милиона“.

Протест је завршен испред зграде Врховног касационог суда у Немањиној улици подршком грађанима који испред зграде овог суда штрајкују глађу због банкарских кредита у швајцарским францима. У име штрајкача и Центра за заштиту корисника банкатрских услуга „ЦХФ Србија“ грађанима је на подршци захвалила Јелена Павловић која је поручила да „неће одустати од штрајка док Србија не постане правна држава“. Она је навела да корисници кредита никада нису хтели да оптерете државу ни за динар, већ да би судови требало да пресуде да банке имају право на зараду, али не и на екстра профит. Грађански протест „Један од пет милиона“, под називом „Исти захтеви – нема повлачења“ почео је испред Филозофског факултета у Беграду.

Окупљенима се прво обратио глумац Бранислав Лечић. Он је рекао да су захтеви демонстраната оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице Скупштине Маје Гојковић.

Захтева се и оставка руководства РТС-а и чланова и чланица РЕМ-а као и обезбеђење за поштене изборе у року од шест до деет месеци. Лечић је поручио да уколико се захтеви не испуне, цела Србија ће се окупити у Београду у суботу 13. априла. Он је истакао да је пре 28 година имао исте захтеве да младост и српска памет кажу своју реч.

Након обраћања Лечића, на платоу је пуштена химна „Боже правде“ и одржан је минут ћутања за жртве бомбардовања 1999. године. Генерал у пензији Срето Малиновић је поручио да му је част да се обрати пред онима који су устали против неправде и понижавања разума Србије. Он је подсетио да је сутра 20 годишњица од НАТО агресије на Србију. Поручио је да неке ране не могу да зацеле и да је тада државном руководству представљено какав је однос санга и начин на који НАТО ратује, али и могуће последице. Упркос томе, како је додао, ушло се у рат да најјачом силом.

Он је невео да је потписан некакав споразум којим су жртве и трауме народа учињене узалудним. Како је истакао сада државу воде исти људи који „потурају тезу да су њихови претходници изгубили Космет“. Малиновић је поручио полицајцима да је отаџбина народ који је на улици.„Немојте да дижете пендреке на свој на род“, рекао је Малиновић.

Грађани носе транспаренте на којима пише „Не дамо Калемегдан“, „Готов је“, „Пљчка пензионера није реформа“, „Не дозволи да страх буде професија“, „Добродошли у Дизниленд вечитог заменика Весића“, на којем је и Весићева фотографија на којој има нос као Пинокио, „Причају нам да је боље, а у пошти никад горе“, „Пробуди се, устани Србијо“… Са разгласа је пуштана песма Момчила Бајагића Бајаге „Пада влада“.

Испред РТС-а

Са Платоа су демонстранти кренули у протестну шетњу преко Македонске и Светогорске улице до РТС-а. Улаз у зграду РТС-а из Таковске улице био је ограђен траком, као и степениште које води ка улазу из Абердареве улице.

Један од оснивача Сав еза за Србиоју (СзС) Драган Ђилас изјавио је вечерас новинарима да су захтеви исти као и пре 100 дана и истакао да је неопходно да се ослободе медији у Србији.

„Неопоходно је да се грађани Србије ослободе притиска под којим живе. Мора одмах да се престане с покушајима даљег дељења народа и гурањем једних на друге, што последњих дана ради власт“, рекао је Ђилас. Он је додао да је не неопходан дијалог.

Извор: www.danas.rs