Бићу једно од већих изненађења ових избора!

Желим да пробудим она четири милиона људи који не излазе на изборе

Mилан Стаматовић, председник општине Чајетина у четвртом мандату, још од 2004, каже да се кандидовао за председника да би Србији било боље.

Говорећи у разговору за „Политику“ о својим мотивима да као локални или регионални лидер искорачи на велику политичку сцену учешћем на председничким изборима 2. априла, он се позива на свој рад у овој малој, али развијеној златиборској општини, у којој је незапосленост на тако ниском нивоу да ће ускоро морати да „увозе“ радну снагу из околних општина.

Наводи да оно што је урађено на локалу може да се пренесе на републички ниво и да се може изборити за бољу економију, стандард, вредности, као и за очување државних и националних ресурса.

– “Сви параметри који се узимају за вредновање једне локалне самоуправе иду у прилог општине Чајетина. Нажалост, као једна мала општина и као неко ко је увек имао своје мишљење и критички став, нисмо били у могућности да своје резултате представимо јавности и да будемо истакнути као пример добре праксе. Бавећи се својом функцијом стекао сам увид у нека лоша законска решења и однос према унутрашњости Србије и желим да, у складу са овлашћењима председника државе, покушам да поправим то стање” – истиче Стаматовић, који је дуго година био функционер ДСС-а, а потом, са Ненадом Поповићем, оснивач СНП-а.

Какав изборни резултат очекујете?

“Долазим из мале средине, без подршке политичких партија, али то у овом случају може да буде и предност. Партије су потрошиле огромну вољу и поверење народа, јер се нису држале својих програма, статута, у неким случајевима ни Устава, па би њихова подршка за некога сада могла да буде и контрапродуктивна…”

Ту видите своју шансу као некога ко важи за регионалног лидера?

“Као човека који је направио запажене резултате у својој локалној заједници и на тај начин показао да поштује захтеве и вољу народа, који је послодавац нама политичарима. Оно што сам показао током 15 година на јавној функцији може бити моја велика предност у кампањи, у којој желим да пробудим она четири милиона људи који не излазе на изборе. Они су или разочарани у партије или не желе да се баве политиком, а на тај начин директно дају шансу онима који можда немају снагу, или немају добре намере, да дођу на власт.”

Вероватно је логична подршка једног од најпознатијих Златибораца Љубивоја Ршумовића вашој кандидатури, али откуд с вама левичар Братислав Југовић?

Вероватно је препознао моје напоре и вредности, а копча је био манастир Хиландар, јер смо општина Чајетина и ја лично појединачно његови највећи донатори.”

Значи, Југовић је и велики верник осим што је левичар?

“Био је присутан у Хиландару, тако смо се и упознали.”

Значи ли то да он више није код Вулина и да ћете можда убудуће бити у некој заједничкој причи или је само ад хок подршка?

“Одустао је од своје кандидатуре и мени сада пружио подршку. Биће времена и тек ћемо видети како ће се развијати наша сарадња. Али, велики број удружења и појединаца је стао на моју страну и дао подршку што јавно, што без изласка у јавност и сигуран сам да ћу бити једно од већих изненађења на предстојећим изборима. На други начин водим кампању, на други начин размишљам. Методе које сам користио у раду на локалном нивоу – непосредан контакт с грађанима и поштен однос према свом послу – користим и сада.”

Чини се да ви и председнички кандидати Александар Поповић и Бошко Обрадовић имате исто бирачко тело. Шта је ваша предност у односу на њих?

“Мислим да ће минули рад сигурно да истакне мене као кандидата, зато што су моји ставови познати и нисам устукнуо никад бавећи се овим послом, ни пред великим изазовима, ни под огромним притисцима, и политичким и од стране криминалаца. Није било лако сам се изборити за неку позицију у политици и за неки свој рејтинг.”

Рекли сте какав глас бије партије генерално. Да ли због тога не помињете често ДСС и СНП, ако сте још у тој партији?

“Ја ћу ових дана објавити да излазим из СНП-а, пошто ту нисам добио подршку, а очигледно да се с те стране подржава владајућа коалиција.”

Али, СНП и Ненад Поповић нису у групи овлашћених предлагача кандидата Александра Вучића?

“Скоро годину дана не учествујем у раду органа странке, тако да немам потпуне информације. Васпитање и морал ми не дозвољавају да било шта лошем причам о људима с којима сам заједно био у тој партији.”

А да ли постоји нека шанса да се вратите у ДСС? Ево Слободан Самарџић се управо вратио?

“Неких наговештаја је било и неких разговора о томе. ДСС и програм ДСС-а је остао мени близак, та идеја коју је од формирања успоставио Војислав Коштуница. После његовог одласка из странке, нека дешавања и људи који су некад површно схватали политику, нису ми уливали поверење да ће ДСС моћи да се избори са свим проблемима и притисцима.”

Мислите на Сандру Рашковић Ивић?

“Нисам конкретно рекао. Али та дешавања и унутрашње поделе мени нису одговарале, ја у томе нисам хтео да учествујем. Изашао сам часно из те партије, што не значи, ако се буде у будућности направио један озбиљан тим, да ово што ја сада радим и они што буду радили, не може да се удружи и да буде једна озбиљна патриотска снага на неким будућим парламентарним изборима.”

Ако не прођете у други круг избора, хоћете ли некога подржати?

“Једно сигурно знам, да нећу подржати кандидата владајуће коалиције Вучића.”

Извор: Политика