Блокада упозорења због затварања саобраћаја у центру Београда: Спречићемо радове ако не распишу референдум

Београд, 31.3.2019 – Представници Савеза за Србију и градске општине Стари град протестовали су данас на Теразијама, тако што су на улицу поставили џакове са сољу за путеве и на нешто мање од сат времена блокирали саобраћај у знак протеста што ће од сутра центар града бити затворен због радова око Трга Републике.

Шеф одборничке групе СзС у Скупштини града Београда Никола Јовановић изјавио је да је тоакција одбране Београда, те да је та блокада симболична и одговор је на то што “градска власт намерава да укине саобраћај кроз Васину и Коларчеву улицу, чиме ће центар Београда бити одсечен од остатка престонице”.

“То је погубно, јер не само што снижава квалитет живота и функционисање на Старом граду, већ читав град и све Београђане лишава главних културних, образовних и других садржаја који се налазе на том потезу”, рекао је Јовановић новинарима.

Он је радове у центру града оценио као још један, након отимања Савског амфитеатра, “геноцид према Београду” и поручио заменику градоначелника Горану Весићу, кога је назвао “крушевачки Нерон”, да остави град на миру и да ће га грађани бранити свим средствима.

“Ако дозволимо да нам отму овај центар града, њихов план је да у наредној фази читава Улица краља Милана буде пешачка зона, чиме би се центар града претворио у Космај, у једно излетиште”, рекао је Јовановић.

Председник општине Стари град Марко Бастаћ казао је да је данашња акција блокада упозорења, јер желе да укажу на то како ће Београд изгледати од сутра.

Од сутра, уколико буду наставили са радовима а не распишу референдум на којем ће питати грађане да ли желе овакве радове или не, ми ћемо као и на Калемегдану физички спречити механизацију и нећемо им дозволити да наставе даље радове“, најавио је Бастаћ.

Бастаћ је поручио градској власти да Београд није “њихова насеобина” и да не дозвољава да се град уништава.

Према његовим речима, општина коју води због укинутих надлежности и буџета је немоћна да спречи планиране радове, осим да тражи од Београда да распишу референдум. Додао је и да пешачке зоне у центру града постоје у оним метрополома у којима већ постоје и метро станице, а за разлику од такве уобичајене праксе, београдска власт све ради наопачке.

“Иза свега овога се крије идеја вечитог заменика градоначелника Београда Горана Весића да украде центар града и да га премести на неку другу локацију”, оценио је Бастаћ.

Представник Двери Југослав Кипријановић је изјавио да се градска организација те странке прикључује акцијама СзС и општине Стари град како би спречили да “бахата, безобразна и лоповска власт отме Београд Београђанима“.

После изјава за медије, активисти су склонили џакове са улице и саобраћај у том делу града је нормализован.

Извор: www.savez-za-srbiju.rs