ЦИНС: Уместо информација о Синиши Малом – тужба против Повереника

Републичко јавно тужилаштво поднело је тужбу против Родољуба Шабића с циљем поништавања одлуке по којој би ЦИНС требало да добије информације о поступку против Синише Малог. Ово је 32. тужба ради оспоравања Повереникових решења

Републичко јавно тужилаштво поднело је крајем априла 2018. тужбу против Родољуба Шабића, Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Повод тужбе је одлука којом је Повереник наложио Вишем јавном тужилаштву из Београда да новинарима Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) достави документе о поступку вођеном против Синише Малог.

„Убеђен сам да је ова тужба један у низу потеза којим тужилаштво наноси штету и иначе пољуљаном угледу тужилаштва код нас,“ каже Родољуб Шабић за ЦИНС коментаришући поднету тужбу.

Иако је Републичко тужилаштво иницијално обавестило Повереника да тужбе неће бити, после пет дана на његову адресу је стигао нови допис у коме се каже да је тужба ипак поднета због допуњене иницијативе Вишег јавног тужилаштва.

Тужба је покренута пред Управним судом са циљем да се одлука Повереника поништи јер се сматра да је тим актом повређен закон на штету јавног интереса.

Ово је 32. тужба коју је Републичко тужилаштво поднело против Повереникових решења у последних неколико година.

До објаве текста из Републичког тужилаштва није одговорено на питања ЦИНС-а због чега је тужба ипак поднета и због чега ово тужилаштво сматра да није у интересу јавности да се новинарима ЦИНС-а достави документације о случају Малог.

ЦИНС је још у октобру 2017. тражио од Вишег јавног тужилаштва документацију о поступку против тада градоначелника Београда, а данас министра финансија Синише Малог. Овај поступак покренут је на основу извештаја Агенције за борбу против корупције из 2016, због сумње у непријављење имовине и прихода.

Више тужилаштво је одбило захтев ЦИНС-а уз образложење да се кривични поступак против Малог „води под ознаком степен тајности строго поверљиво“ и да због тога не може да пошаље тражена документа.

Против овог решења ЦИНС је уложио жалбу Поверенику који је у фебруару 2018. донео одлуку да образложење Вишег тужилаштва није у складу са законом и да документација мора бити послата редакцији ЦИНС-а у року од пет дана.

„Имајући у виду да су информације о овом случају од стране разних надлежних државних органа скриване од очију јавности буквално годинама, као и да је у конкретном случају тужилац без икаквог и формалног и суштинског оправданог разлога те информације прогласио за ’строго поверљиве’, усвојио сам Вашу жалбу и донео решење којим сам Вишем јавном тужилаштву наложио да вам стави на располагање тражене информације,“ каже Шабић.

Међутим Више тужилаштво супротно закону никада није послало документацију из предмета Мали, а према Шабићевим речима „након тога ’прича’ је добила, могло би се рећи, готово бизаран ток“.

Крајем марта Поверенику је Републичко јавно тужилаштво затражило овај предмет јер је поднет предлог за подношење тужбе ради поништавања његовог решења. Иницијатива за тужбу дошла је управо из Вишег тужилаштва у Београду које све време одбија да достави податке о поступку против Малог.

Републичко тужилаштво има овлашћење да тужбом тражи да се поништи одлука неког органа ако сматра да је том одлуком прекршен закон на штету јавног интереса. Ову могућност Републичко тужилаштво има у односу на велики број органа међу којима је и институција Повереника.

Након месец дана разматрања, Републичко тужилаштво је предмет у вези са захтевом новинара ЦИНС-а вратило Поверенику уз обавештење да тужбе неће бити. Овај допис је потписала заменица јавног тужиоца Данијела Слијепчевић 25. априла.

Међутим, само неколико дана касније, 30. априла је стигао нови допис који је потписала тужитељка Зорица Сојкић, у коме је стајало да је „након поновног увида у решење“, као и „допуне иницијативе Вишег јавног тужилаштва“, тужба ипак поднета.

„РЈТ налази да је Повереник ’повредио закон на штету јавног интереса’. Ово, морам рећи, сматрам апсурдним. Нисам видео, нису ми доставили ни иницијативу за подношење тужбе ни ’проширену’ иницијативу ни тужбу, али сигуран сам да сам их и видео, став не бих променио“, каже Шабић.

Он додаје да му по пракси Републичког тужилаштва изгледа да оно ову законску могућност користи „практично искључиво против Повереника“.

Према подацима Повереникове канцеларије, по предложеним иницијативама да се против ове институције поднесе тужба предњачи Министарство одбране због предмета у којима се захтев за слободан приступ информацијама односио на податке с краја 90-их година о службовању лица која се сумњиче за ратне злочине, а поред министарства ту су и тужилаштва у Београду због захтева који се односе на случајеве „Хеликоптер“, „Синиша Мали“, „Херцеговачка“.

Текст преузет са: https://www.danas.rs/drustvo/cins-umesto-informacija-o-sinisi-malom-tuzba-protiv-poverenika/