Протест у Ужицу – Ђилас: Аплауз за све храбре жене Србије

Ужице, 8.3.2019 – Један од оснивача Савеза та Србију Драган Ђилас честитајући Ужичанкама 8. март позвао је градјане на протесту да аплаузом поздраве све храбре жене у Србији попут Марије Лукић из Бруса која је јавно проговорила о малтретирању локалног СНС председника општине и довела до тога да тај човек оде са власти и додао да он мора бити процесуиран и да одговара.

Ђилас је окупљеним грађанима поручио  да нико из опозиције не жели да приче са Александром Вучићем  јер се опозиција  обавезала на Споразум са народом што су захтеви градјана који немају никакве везе са човеком који тренутно води Србију.

– То су фер и поштени избори, слободни медији, средјени бирачки спискови и то значи да нико никоме не сме да прети што гласа за једну страну. То значи да нема куповине гласова и сликања листића – поручио је Драган Ђилас.

Он је поновио  да је Александар Вучић председник Србије који је издао своја уставна овлашћења и да опозиција неће прихватити да крши Устав ове земље и разговара са таквим човеком.  Дјилас је позвао на престанак подела и окренутост ка будућности уз извињење градјанима за грешке које су чињене  док је он био у власти и уз обећање да се неће поновити.

Крајње је време да престанемо да се делимо, јер смо сви грађани Србије и патриоте који волимо своју земљу па и они који из уверења гласају за власт, али не из користи. Наша обавеза је да покажемо тим људима да  је то лаж – рекао је Ђилас уз речи да „о лоповлуку највише причају лопови и да увек је тако било“.

Најављујући Драгана Ђиласа Зоран Филиповић који је водио и седми протест у Ужицу је рекао да је важно да на следећим изборима градјани траже промену изборног закона и очекују децентрализацију Србије како за двадесет година Ужице не би био пуст град

Рада Гујаничић  из Женског центра Ужице која је на скупу говорила у своје лично име у својству градјанке рекла је да је то њена потреба да  јавно проговори  и да охрабри све људе да се боре за своја права и да не дозволе никакав облик јавног или било каквог другог понижавања.

Хоћу да честитам женама 8. март Међународни дан жена. Осми март је симбол борбе жена за економска и социјална права а сада је постао и симбол борбе  жена против насиља у свету и код нас. Овај 8. март свакако је обележила Марија Лукић која је  храбро изашла у јавност јер никако није на другачији начин могла да се избори за своје право и разоткрила кроз овог појединца какви све бахати људи управљају добрима и врше јавну власт – рекла је Гујаничић. Она је критиковала лицемерје у борби за наталитет  и Закон о финансијској подршци породици са децом који како је рекла се претворио у  Закон о финансијској пропасти породице са децом па смо од слогана  „благо нама са мамама“ стигли  до нарушавања достојанство тих истих мама од којих многе примају накнаду за породиљско одсуство од  300 динара.

– Све што  је икада саграђено у целом свету саградили су обични људи. У свим ратовима највише су гинули обични људи. Највише има нас обичних људи. Дакле ми смо ти чија је ова земља, ми смо ти који пунимо буџет и ми имамо своја права загарантована Уставом и Законима ове земље. То што морамо да се за  примену закона и устава и за правду и право боримо на улици довољно говори како нам је – рекла је Гујаничић уз молбу „немојте никоме и ни зашта давати мито и живите частан живот и немојте присвајати оно што вам не припада, јер је то један од начина како их можемо победити“.

После протестног скупа на платоу испред Градске куће уследила је шетња која је протекла мирно и без инцидената, а градјани су током трајања скупа могли да потпишу Споразум са народом који је понудио опозициони Савез за промене.

 

Извор: www.infoera.rs