Глас народа из унутрашњости Србије

Чајетина, 4.4.2019 – Регистрована политичка партија Здрава Србија, једина изворна у унутрашњости и прва са седиштем у Чајетини, с цветом дрена који је лого странке.

 ”Циљ партије је улазак у републички парламент, да се боримо за равномеран развој државе и поштовање мањих средина које бележе одличне резултате”, каже Милан Стаматовић.

Почетком марта, новооснована политичка странка Здрава Србија (ЗС) званично је регистрована, а њено седиште је у Чајетини. Да се ова партија упише у Регистар политичких странка (на регистарском листу бр. 120), решење је 4. марта донело Министарство државне управе и локалне самоуправе, и то на основу члана 10 Закона о министарствима, члана 26 став 1 Закона о политичким странкама, члана 23 Закона о државној управи и члана 136 став 1 Закона о општем управном поступку. Као заступник политичке странке Здрава Србија уписан је Милан Стаматовић из Чајетине, а решење о регистрацији, објављено 13. марта у ”Службеном гласнику”, потписао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. Подсећамо да је први иницијативни скуп за оснивање Здраве Србије одржан на Духовски понедељак (Друге Тројице) 5. јуна 2017. године, у Љубишу на Златибору.

Овим је, и формално, заокружена, односно остварена, идеја председника општине Чајетина Милана Стаматовића и његових сарадника да створе једину изворну партију у унутрашњости Србије, једну од ретких која главно седиште има изван метрополе, а свакако прву са седиштем у нашем крају, која више од других треба да допринесе децентрализацији, да боље разуме и лакше решава проблеме становништва које живи изван главног града.

Стаматовић за ”Златиборске вести” објашњава главне мотиве оснивања Здраве Србије и правце њеног деловања.

– После дугогодишњег мог искуства и рада у политици, запажених резултата на председничким изборима, као и раније, у неколико наврата, на локалним изборима, на иницијативу бројног чланства и симпатизера наше Групе грађана “За здраву Србију”, и уз велику подршку грађана из целе Србије, кренули смо у стварање једне и једине аутентичне партије у западној Србији – подсећа оснивач Здраве Србије и наставља:

– У процесу формирања ове партије, имали смо на уму и сва наша политичка искуства и позитивне ефекте нашег досадашњег бављења политиком и све то уклопили у један озбиљан програм. Он је заснован на заштити државних и националних интереса, али и децентрализацији, борби против сиромаштва, борби против корупције… Партија ће тако бити и профилисана, што је у складу са нашим досадашњим радом, препознатљивим и по нашем залагању и подршци обичном човеку, заступању светосавског пута где је Србија на првом месту. Значајна подршка, пре свега у западној Србији која се потом ширила и на ниво целе земље, дала нам је за право да први пут формирамо у овом крају једну политичку странку са седиштем у Чајетини. Ово је једина изворна партија, изван Београда, у унутрашњости Србије.

Стаматовић се нада да ће за поменуте добре намере имати подршку:

– Да Србија крене једним новим путем децентрализације и опоравка кроз вековне послове којима се овде бавило становништво. Мислим, најпре, на пољопривреду и, посебно, сточарство, а сада су се, у овом модерном свету, створили прилика и услови, поготово на Златибору, али и у целој Србији, да се бавимо туризмом. То је нешто што ми нудимо као програм за опоравак Србије. Здрава Србија ће бити заснована по принципу организовања тимова људи који хоће да уђу у партију, а не на појединцу и лидеру. Сматрам да је ово што нудимо нешто ново и за будућа времена, а партија, према свим проценама, има перспективу. За сада, судећи по интересовању значајних, озбиљних појединаца из света науке, економије, пољопривреде, спорта, уметности, за улазак у ЗС заинтересоване су структуре озбиљних и часних људи. Истина, дуго је трајало формирање, али за резултат је дало да формирамо општинске одборе од часних и поштених људи.

– На првом месту нам је интерес да у свим општинама у којима постоји могућност формирања одбора, у њих улазе заиста најчаснији и најугледнији људи из локалних заједница. Циљ партије је улазак у републички парламент, да се чује глас народа из унутрашњости Србије. Да се боримо за равномеран развој целе државе и поштовање мањих средина које бележе одличне резултате. Има много мањих средина које су по резултатима пример за целу Србију, а могу послужити као модел добре праксе целом свету. До сада смо те најтеже административне послове превазишли и једна смо од ретких политичких партија која је скупила 10.000 потписа, па у складу са важећим законом, и регистровала партију. То нам даје гаранцију да ће сви они људи који су дали подршку, сутра бити и активни чланови. То је пут и перспектива Здраве Србије. Радили смо на томе како да се партија маркетиншки промовише и оно што је интересантно, одабрали смо цвет дрена за лого партије. Сам назив Здрава Србија, са цветом дрена, указује на здраву Србију, здраву партију. То народно поређење ”здрав к’о дрен” кроз векове се користило за некога ко је  чврст, постојан, истрајан – напомиње председник општине Чајетина.

На питање ”Златиборских вести” какав ће однос Здрава Србија убудуће имати са Савезом за Србију (СзС), Стаматовић одговара да она и даље остаје део тог савеза: – Свако у Савезу за Србију има своју самосталност и свој идеолошки програм. Ако су чланице савеза идеолошки различите, у једном смо јединствени: да се дође до промене власти на изборима уз поштовање демократских принципа, уз јавност бирачког процеса и сређивање бирачких спискова. У томе се сви слажемо, и по питању очувања Косова и националних интереса, ту нема разлике између чланица савеза. На поменутим принципима треба да се прошири и обједини опозиција, да дођемо до избора и поштене изборне утакмице како сутра нико не може да оспорава било кога ко је изабран .

Има ли опозиција шансу на изборима уз овакав однос власти, питамо председника, који каже да је сада важно јасно поставити рок за формирање групе која ће заједно са опозицијом и странком на власти доћи до поштених избора. – Власт је све институције централизовала на шта нема право. Под тренутним условима илузорно је изаћи на изборе, ниједна опозициона партија то неће прихватити, јер је све у рукама једне партије и једног човека. А ако опозиција не изађе на изборе то не даје легитимитет ономе ко освоји власт. Та власт неће бити подржана од међународне заједнице, а то није добро за Србију, јер ће се стварати тензије и отварати могућности за додатне поделе. Сада је Србија подељено друштво, што најмање одговара нама Србима, а највише неким страним интересима или сепаратистима.Тако да ми морамо наћи начин да се договоримо, ујединимо по овим питањима како се касније не бисмо делили. Све што се затим буде дешавало ићи ће на терет онога ко је на власти, јер он прави амбијент, одређује правила, показује да ли је толерантан. А сада је овде све у рукама СНС-а и Александра Вучића који сам мора да се опредили да ли ће да пружи руку помирења и помири српски народ или ће додатно да га подели – сматра Милан Стаматовић.

Извор: Златиборске вести