Гондолом бранимо своју земљу

После две године покушаја да добију грађевинску дозволу за изградњу гондоле, Златиборци су се, у знак протеста, прошле недеље окупили у Београду где су надлежнима предали нови захтев, али и тражили оставке министарки грађевинарства и правде. Претходно су, два пута од почетка године, организовали “Свесрпску мобу” на Златибору, односно радну акцију за изградњу панорамске гондола која би спајала Златибор и Торник. Пројекат, вредан 13 милиона евра, финансирала би Општина Чајетина.

Министарство грађевинарства поднело је кривичну против председника Општине Чајетина због изградње гондоле без грађевинске дозволе, а Милан Стаматовић најављује кривичну пријаву против министарке – због клевете. О свему томе, пре свега зашто је градња почела без грађевинске дозволе, председник чајетинске општине говори за БИЗЛифе:

– Због тога што је Зорана Михајловић поклонила 2 213 хектара државног земљишта у центру Златибора приватним лицима и тиме директно блокирала и онемогућила издавање грађевинске дозволе, јер део девет километара дуге трасе гондоле мора да пређе преко тог земљишта.

У ресорном министарству не споре да је то значајан пројекат али, кажу, није достављена сва потребна документација. Шта Ви кажете? Шта се то, како кажете, тражи од Вас више него од других?

– Више пута достављамо исту документацију, не прихвата се. Лаж да нисмо доставили сву потребну документацију јесте начин да се манипулише јавношћу у Србији која је, иначе, листом наклоњена нашем пројекту, највећем развојном пројекту у српском туризму. Оваквим лажима Министарство прикрива поклањање државне земље приватним лицима блиским СНС-у.

Због чега држава још не пребацује земљиште на Општину Чајетина?

– Пре свега, због политичких разлога, јер режиму државних распикућа није по вољи локална власт у Чајетини, али и због обавеза које су експоненти режима, при преузимању власти, преузели од налогодаваца.

Постоје ли нека дешавања на Златибору која, као што наводе надлежни, покушавате да прикријете?

– Нема ничега. Све републичке инспекције, па чак и СБПОК, више пута су контролисали наш рад. Осим ситних административних пропуста, никада ништа незаконито, а камоли криминално, као што нас Михајловићка блати – није нађено! Мислим да ненародни режим у Београду боли то што је Чајетина локална сампоуправа с најмањим бројем незапослених и највећим буџетом по становнику у целој Србији! Е, они зато мисле да је то „Елдорадо“ који они, пошто-пото, па макар и силом, морају да преузму, иако их народ неће – што је показала и чињеница да сам на председничким изборима, на Златибору, освојио три пута више гласова од Вучића.

Наводећи да су многи објекти на Златибору нелегално изграђени, ресорно министарство најављује да ће, „оно што је остало на Златибору“, прогласити Парком природе. Кажу, поред осталог, да сте дали дозволу за изградњу колектора на језеру. Зашто?

– Поново, очигледна лаж и замена теза. Парк природе не обухвата земљиште које је Зорана Михајловић поклонила напредњачким тајкунима, као што су земљиште ПК „Златибор“ и „Златибор-туриста“, али зато обухвата излазну станицу гондоле, што значи да је циљ режима да се осујети изградња ове, 13 милиона евра вредне инвестиције коју је Општина Чајетина сама финансирала и која би се исплатила за само годину дана. Подсећам, председник општине не издаје дозволе што би она, као министар опште праксе, па и грађевинарства, поред осталог, требало да зна.

Министарка је против Вас поднела кривичну пријаву због градње гондоле без дозволе, а Ви узвратили кривичном пријавом због клевете? Какав епилог очекујете?

– Када седну на оптуженичку клупу председник-премијер, Синиша Мали и његови тзв. арапски пајтоси, Зукорлић и Зорана, због „Београда на води“, „Савамале, новопазарског „чардака ни на небу ни на земљи“ и много чега још, могу онда и ја.

Зашто је опрема за гондолу купљена пре него што се и знало куда ће она проћи?

– Траса је утврђена планском документацијом, урађене су бројне студије, јасно се зна куда иде траса гондоле. Дакле, Ваше питање је, на жалост, утемељено на још једној у низу лажи министарке за све и свашта која се, чуда великога, разуме и у енергетику, и у грађевинарство, и у саобраћај, и у животну средину, и у инфраструктуру, јер је, за све те области, била министар од 2012. наовамо!

Постоји ли шанса да опрема пропадне уколико се градња одужи?

– Опрема не може да пропадне јер је рађена тако да буде изложена најразличитијим атмосферским утицајима, као и све жичаре по свету. Али, наноси се велика штета локалној самоуправи и држави због тога што представници те исте државе блокирају ову инвестицију.

Шта је, по Вама, прави разлог за одуговлачење издавања грађевинске дозволе за целу дужину трасе гондоле?

– Издавањем грађевинске дозволе за „Златиборску гондолу“ почео би, као кула од карата, да се руши цео један, добро искреиран и организован концепт издаје државних и националних интереса министара распикућа, једно стање у коме је један кадија који и тужи и суди и пресуђује и осуђује, и од чије добре воље искључиво зависи да ли неки део Србије има шансе да преживи или да буде осуђен на смрт. Јер, када бисмо ми добили дозволу, вероватно би и остали делови Србије, по том принципу, пожелели, а можда и успели да се бране и одбране своју земљу. Јер, не заборавите, од 1. септембра, у Србији ће странци моћи да купују наше најплодније и најатрактивније земљиште а, као што се зна, тај процес, испод жита, под патронатом ненародне владе, већ увелико тече.

Чију све подршку имате за изградњу гондоле?

– Најважнија ми је неподељена подршка грађана Чајетине целог Златибора и Западне Србије, али и из многих других локалних самоуправа, подршка јавних личности, љубитеља Златибора и грађана из свих делова Србије.

Извор: БИЗЛифе

Фото: Принтсцреен