Говор председника Здраве Србије на Изборној скупштини

Златибор, 19.1.2020 – Даме и господо, браћо и сестре, драги моји Златиборци, драги гости из свих крајева наше отаџбине које је Здрава Србија окупила данас у зимској српској престоници!

Други дан Тројица, 2017. године, на иницијативном скупу оснивача Здраве Србије, у селу Љубиш, обелоданили смо нашу намеру да ћемо покушати да лечимо, излечимо, оздравимо и поставимо на ноге нашу измучену, девастирану, опљачкану отаџбину и однарођену државу, нашу Србију од Хоргоша до Драгаша и од Ниша до Љубиша!

Данас, на Богојављење – Бог се јави – нашу Здраву Србију коју смо у државне матичне књиге уписали прошлог пролећа, ми данас и крстимо!

Верујемо, као што су веровали и сви наши славни преци, да су се ноћас небеса отворила и да ће нам се жеље које смо тада пожелели и испунити.

Наша жеља је усправна и здрава Србија задовољних грађана која ће бити свесна тога шта је и докле је. Србија у којој ће Косово остати срце, а Западна и Источна Србија, са Војводином, Поморављем, Шумадијом и јуначким југом, мозак те Србије!

 

Даме и господо, браћо и сестре, драги пријатељи,

Здрава Србија ће бити јединствена, аутентично регионална странка по месту настајања, али и оригинално национална по томе што нам је циљ да помогнемо оздрављењу целе Србије, акцијом из унутрашњости, а не из Београда, а затим да, системом концентричних кругова, управо одавде, из Западне Србије, подстакнемо промене на боље по читавој Србији.

Јер, промене на боље могу да крену само одавде, из унутрашњости Србије!

Одавде, са Златибора, где ће бити главно седиште наше странке, кренућемо у описивање тих кругова, с циљем да оздравимо и Београд и све друге велике центре,  тако да, на крају, у духу нашег страначког симбола, и наша држава и цело наше друштво постану здрави као дрен.

Нису ни данас само Златибор и Чајетина, центри Здраве Србије, ми већ озбиљно делујемо и у Прибоју, Краљеву, Врњачкој Бањи, Ивањици, Чачку, Ариљу, Ужицу, Бајиној Башти, Нишу, Книћу, Новом Саду, Старој Пазови, Севојну, Сомбору, Косјерићу, Зрењанину, Аранђеловцу и другим местима.

И нећемо стати на томе, Здрава Србија ће се раширити као лековита епидемија у свих 200 и нешто градова и општина Србије! Имамо програм, имамо знање, знамо како ћемо унети промене у свим сегментима нашег друштва.

Пре свега, морамо да спроведемо озбиљну државотворну и националну политику и ојачамо властити идентитет, али и обезбедимо пристојан живот сваком нашег грађанину.

Борићемо се за све људе у Србији, али и наше сународнике који живе у региону или дијаспори, да коначно остваре бирачко право у својој матичној земљи.

Поспешићемо домаћу производњу, пољопривреду, туризам, оживећемо села, подстицаћемо повећање наталитета, запослићемо младе,  искористићемо све привредне потенцијале, чувајући наше највеће благо – природне ресурсе. Са народом на својој земљи и вером у државу, у којој је амбијент за живот добар, уз ослањање на традиционалне вредности и српску културу.

 

Поштовани саборци,

Србија припада само нама, грађанима Србије и српском народу који, својом вољом, одлучује на изборима! Србија ће са свима да сарађује искључиво у складу са својим интересима, али ће о свему да одлучуј сама, без икаквих притисака и уцена!

Народ је – а не владајућа структура, ма која да је и чија је! – тај  који мора да се пита и одлучи о свим важним питањим државе и народа – о чланству у Европској унији, о степену сарадње са војним савезима и велесилама, о статусу Косова и Метохије и свим другим важним животним проблемима!!

Као што су наши преци, својим огромним жртвовањем, очували и сачували нашу отаџбину за нас, наша највећа обавеза је да нашу Србију, што здравију и неокрњену, оставимо у наслеђе нашим потомцима!

На скупу иницијатора Здраве Србије, пре две и по године, наш пријатељ и земљак, управо из Љубиша, велики песник Љубивоје Ршумовић прочитао је своју песму “Домовина се брани лепотом”. Казао је тада да је он на путу да испуни свој дечачки сан јер је, као малишан, у Љубишу, још пре више од пола века, сањао, па и нацртао своје “лаколице” које би га пренеле са једног на друго брдо, од његове куће до удаљене школе.

Наш Ршум би требало да буде срећан човек. Он је досањао свој сан и дочекао његово остварење.

У фебруару ћемо модерном “лаколицом”, нашом златном гондолом, спојити центар Златибора са скијашким центром Торник, онда одмах настављамо градњу нове трасе гондоле од Рибничког језера до врха Чигота!

 

Драга моја Здрава Србијо!

Хоћемо да успех Златибора и Чајетине, пресликамо на сваки наш град, у сваку општину, и у најмање место и село у Србији!

Ако смо могли да опоравимо нашу локалну самоуправу, моћи ћемо – уз вашу помоћ и ангажовање, драги пријатељи! – да препородимо и било коју другу средину. Наш златиборски пелцер, уз напоран рад, труд и домаћински однос према државној имовини биће благотворан и благородан широм наше земље. Зато верујемо да ћемо, заједно са нашим народом, постићи све оно што смо наумили, како бисмо се, за живота, дичили својим резултатима и како би се нама поносили они који остану иза нас!

 

Даме и господо, браћо и сестре,

догодине у Призрену!

Срећна вам и вечна Здрава Србија!