Грађани потписивали “Споразум са народом” на протесту “1 од 5 милиона” у Београду

Београд, 16.2.2019 – На једанаестом протесту „1 од 5 милиона“ у Београду грађани су масовно потписивали „Споразум са народом“ иза којег је стала удружена опозиција, и својим потписом дали сагласност за заједничку борбу којој је циљ промена не само личне власти Александра Вучића, већ промена система.

Учесници вечерашње шетње носили су транспаренте: „Позлило нам је од твојих успеха“, „Истина је драгоцена зато је ретко користиш“, „Вучићу супер си, али сада иди“, „Вучић је најхрабрији на свету, јер се ничега не стиди“. Грађанима су дељени примерци „Споразума са народом“, са објашњењем на шта се опозиција обавезује у случају доласка на власт, а грађани су их потпом потписивали и убацивали у кутије.

Новинар Срђан Шкоро је рекао да су грађани 19. јануара тражили да опозиција предложи како ће бити контролисани и смењени, ако дођу на власт и како ће изградити систем, а да је опозиција дала Споразум са народом.

„Овај споразум је потписала опозиција, данас је на нас ред“, рекао је Шкоро и најавио да ће се кутије за потписани споразум налазити и вечерас испред Скупштине Србије.

Прелевић: Вучић је заборавио да је Милошевић био наш кондициони тренер

На почетку протеста грађанима се обратио адвокат Божо Прелевић.

Прелевић је у име грађана затражио да власт поштује сопствени Устав, законе и прихваћене конвенције који гарантују право на правовремене информације, независтан суд, демократске институције, фер изборе.

„Не смемо и нећемо одустати од борбе за нормалну Србију. Мисли Вучић да ћемо се уморити, да ћемо посустати. Он је заборавио да је нама кондициони тренер био Слободан Милошевић. Грађански протести дају резултате, протестује се у 60 градова Србије.

Споразум са народом, напуштање парламента, одлука да се не иде на изборе, буде Србију“, истакао је Прелевић и додао да Србија мора да врати морал у естрадизоване институције и политику.

Након Прелевића грађанима се обратио представник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић.

„У унутрашњности Србије у куће људи улазе набилдовани, тетовирани криминалци и питају их за кога ћете да гласате. Док један од нас није безбедан, нико није безбедан“, рекао је Манојловић.

Он је истакао је да грађани не желе да у Србији било ко буде прогањан због сопственог мишљења.

Траке „Један од пет милиона“ и „Почело је“ на згради Председништва

Када је почетак колоне око 19 и 35 часова стигао пред Скупштину Србије, уз паљење бакљи и гласно викање „Вучићу лопове“, репортер Данаса јавио је да је зачеље шетње тек на Теразијама.

Демонстранти су на улаз Народног парламента раширили транспаренте „Почело је“, „Један од пет милиона“ и „Слобода = истина“, а постављене су кутије за потписивање Споразума са народом, након чега је овде и завршен протест.

Организатори су, уз поруку „Да нам се више никад ниједан Вучић не деси“ позвали грађане да и у наредним данима потпишу споразум путем интернет странице, или на наредним протестима у свим градовима Србије.
Три месеца од почетка протеста

Протестне шетње одржавају се у Београду сваке суботе већ три месеца под паролом „Један од пет милиона“ са бројним критикама на рачун власти док се као главни захтев тражи оставка председника Србије Александра Вучића.

Поред тога грађани највише незадовољства исказују према раду јавног медијског сервиса Радио телевизије Србије, као и због неистражених напада на полтичке неистомишљенике.

Они сваке суботе понављају захтеве да се открију починиоци и налогодавци убиства Оливера Ивановића, лидера иницијативе СДП са Косова, напада на Борка Стефановића, лидера Левице Србије и процесуирају починиоци свих осталих кривичних дела.

Први протест у Београду одржан је под паролом „Стоп крвавим кошуљама“ као реакција на напад на Борка Стефановића у Крушевцу а касније се претворио у масовни бунт грађана широм Србије.

 

Извор: Данас