За суверену, здраву и слободну Србију!

ЗДРАВА СРБИЈА је израсла из народног покрета ЗА ОЗДРАВЉЕЊЕ СРБИЈЕ који је рођен у Западној Србији, на Златибору, и једина је политичка странка чије ће главно седиште и надаље остати у српској провинцији, са циљем да, баш одавде, из срца Србије, а не из метрополе, системом концентричних кругова, почнемо да лечимо и, врло брзо, ОЗДРАВИМО ЦЕЛУ СРБИЈУ.

За шта се залажемо и боримо

01

Очување суверинитета

Косово и Метохија су суверени део Србије и за то се морамо борити. За очување нашег народа на Косову и Метохији који су угрожени годинама.

02

Борба против корупције

То је основа за успостављање правне државе, заједно са стварањем институција система.

03

Заштита националне економије

Стубови на којима се заснива наша Србија су култура, традиција, вера и нација. То је кључ српског успеха.

04

Борба против беле куге

Наша је брига усмерена на децу и младе, образовање у циљу развоја , као унапређења здравих стилова живота.

05

Суштинска децентрализација

Све локалне самоуправе у Србији морају да имају максимална овлашћења и што већу самосталност.

Наш председник - Милан Стаматовић

Биографија Милана Стаматовића је састављена од резултата које је постигао. Од онога „пре њега“ и онога „после њега“ и величине међусобне разлике ова два стања ствари. То је правац којим се Милан води на свакој дужности на којој је био и које буде обављао.

Спреман је да служи народу и свим грађанима које заступа, без обзира на количину препрека и на снагу противника најбољих интереса тог народа чији је, одувек, био део. Као што би се неко дичио својим докторатом, Милан се дичи оним што је учинио за опште добро заједнице којој, с поносом, припада. Он је, једном речју, поносни Златиборац и неуморни борац за Србију. То је и најкраћа дефиниција његовог става, карактера и одабраног животног пута.

Време је!

Дошло је време да Србију воде часни и поштени домаћини. Сви смо сада сигурни сведоци да већ деценијама нашу државу и наш народ воде људи који не доносе одлуке у нашем интересу већ у интересу страних сила и корпорација!

Зато ВРЕМЕ ЈЕ да се ујединимо 3. АПРИЛА и да се изборимо за промену!

Ујединили смо се у коалицију која се залаже за исте вредности

КОАЛИЦИЈА СУВЕРЕНИСТИ - СРБИЈА НИЈЕ НА ПРОДАЈУ!

САША РАДУЛОВИЋ

Инжињер електротехнике

МИЛАН СТАМАТОВИЋ

Технолог

ЈОВАНА СТОЈКОВИЋ

Др медицине, психијатар

Програм Суверениста у 20 тачака

01

Косово и Метохија, Република Српска, Срби у региону

Само у 2021. години, документовано је 133 етнички заснованих напада на Србе и њихову имовину на Косову и Метохији. То је у просеку један напад на сваких 65 сати. Да ли суверена држава сме то да дозволи?

Србија треба да изађе из свих штетних споразума са тзв. Косовом*. Што пре донети посебан Закон о Косову и Метохији по моделу Данске и Фарских острва, који би био у складу и са Уставом и са Резолуцијом 1244 УН. КиМ поново подвести под наш правно-уставни поредак и заштитити српски народ и државне интересе: имовинска права правних и физичких лица, историјско и културно наслеђе, људска права, статус неалбанског становништва и њихово право на самоуправу. Република Србија мора да јача своје везе са Републиком Српском, као и да пружи бесплатну правну помоћ и подршку у решавању имовинских и свих других проблема са којима се сусрећу Срби из БиХ, Хрватске, Црне Горе и Македоније.

02

За Европу суверених земаља, али против ЕУ и НАТО

Иако је можда почела као корисна идеја обједињеног тржишта, данашња ЕУ је уместо економског, постала политички пројекат који за циљ има одузимање суверености државама чланицама кројењем њихове унутрашње и спољашње политике. Неке државе-чланице попут Пољске и Мађарске су почеле да се буне што им ЕУ одузима сувереност. А Србија?

Процес “придруживања” ЕУ има катастрофалне последице по Србију. Уместо да јачају и развијају домаћу привреду, послушне аутократске власти уз пуну подршку ЕУ се задужују, дају неоправдане субвенције углавном немачким инвеститорима и црпе новац из ЕУ фондова. Грађанима Србије се ствара краткорочни привид нешто боље економске ситуације, а у реалности постајемо задужена колонија јефтине радне снаге. Европа није једнако ЕУ. Србија је одувек била и биће део Европе. Спољнополитички фокус Србије мора да буде јака регионална и суседска политика, као и одржавање добрих дипломатских веза са традиционално пријатељским европским и светским земљама. Србија мора да буде отворена према свету, али да се фокусира на одбрану сопствених интереса. Суверенисти сматрају да Србија никада не треба да уђе у НАТО.

03

За монетарни суверенитет Србије, против банкарског глобализма

Поред енормног раста цена сировина, горива и основних животних намирница, људи у Србији су приметили и једну аномалију: курс евра као да стоји закуцан. Вештачки стабилан.

То је само још један показатељ да динар у Србији није валута, него средство свакодневног плаћања, a све остало је евро: и штедња и кредитирање и некретнине. Вредност српског динара се више не заснива на јачини српске привреде, него се одређује према евру. Народна банка Србије као и већина централних банака других земаља постале су обичне мењачнице. Држава која не управља својом валутом није суверена. Србија мора да врати монетарни суверенитет у руке народа. Први и најважнији корак је укидање валутне клаузуле. Уз њега иде укидање нотара и суманутих овлашћења извршитеља, чиме би држава заштитила своје грађане од банака и растућег проблема бескућништва.

04

Јавност рада, забрана тајних уговора, праћење сваког динара

Да ли суверена држава сме да склапа тајне уговоре и троши непознате количине новца грађана, као што се недавно десило са Институтом за водопривреду Јарослав Черни, као што се десило са Ер Србијом, Србијагасом, пругом Београд-Будимпешта, Железаром Смедерево, као што се припрема да се уради са Телекомом и ЕПС-ом?

Буџет Републике Србије представља новац свих грађана Србије, а не новац политичара. Сваки грађанин треба да има јавно доступан увид у то куда је отишао сваки динар из буџета. Државна управа, локална самоуправа, сва јавна предузећа, институције и установе морају једном месечно на својим интернет страницама објављивати детаљне податке о трошењу буџетског новца, као и све уговоре које су склопили у име грађана. Увести потпуну транспарентност државе, која ће деловати као контролни механизам и спречити сваку будућу власт у корупцији и проневери новца.

05

Укидање партократије и забрана партијског запошљавања

Сви грађани Србије ће на свом џепу осетити последице партијског запошљавања, и то преко рачуна за струју. На очиглед целе домаће јавности, у термоелектрани Никола Тесла се уместо угља, ложило блато; сада када су производни погони уништени, Србија мора да увози струју по вишеструко већој цени, уместо да је сама производи.

На најодговорнија места у државној управи, јавним институцијама, установама и предузећима, морају доћи најстручнији и најспособнији људи, без обзира на њихову политичку припадност, већ искључиво на основу услова прописаних на јавним конкурсима. Србију треба да воде најспособнији, а не партијски најподобнији.

06

Владавина права и борба против корупције

Да ли суверена држава сме да допусти да један криминални клан попут Беливуковог годинама несметано делује на њеној територији? Да ли сме да прође некажњено случај Крушик, случај Јовањица? Да ли јавни функционери смеју да крију новац на офшор дестинацијама и не објасне порекло тог новца?

Три гране власти треба да буду независне од утицаја појединаца, политичких странака и странаца. Судска власт треба да буде изнад извршне власти, а законодавна изнад свих. Судство, тужилаштво, полиција и војска морају да раде у интересу народа, а не политичара, њихових странака и странаца. Поштовање људских и имовинских права. Измена лошег Закона о пореклу имовине и враћање све бесправно стечене имовине кроз приватизације и корупцију. Спровођење финансијских и међународних истрага прања новца преко офшор дестинација. Увођење електронске јавне управе на блок-чејн технологији.

07

Реформа изборног система

Изборне крађе и фалсификовање народне воље су постале ружна традиција у Србији. Грађани су имали прилике да то виде својим очима и на недавно одржаном референдуму. Ако изборни систем не спречава крађу, то значи да тај изборни систем не ваља и да га треба мењати.

Увести директне изборе за председнике општина и градоначелнике и већи цензус за коалиције. Средити бирачки списак, гласачка места контролисати видео надзором. Комбиновани већинско-пропорционални систем, равноправне територијалне заступљености народних посланика у Скупштини РС, измена начина финансирања политичких странака.

08

Децентрализација извршне власти

Да ли сав новац који људи широм Србије плаћају кроз порез треба да се слива у министарства у Београду, или тај новац треба да остане у местима у којима ти људи живе?

Србија треба да има једну судску и законодавну власт, једну војску и спољну политику, али на нивоу извршне власти, потребна je децентрализација. Порези које људи плаћају на локалу, треба и да остану на локалу. Повећавањем надлежности локалних самоуправа, стварају се приходи довољни за самоодрживост локала, а то је уједно и први корак у решавању проблема масовног исељавања људи. Сви локали у целој Србији треба да имају већи ниво надлежности него што то има АП Војводина.

09

Јачање домаће привреде

Чак две трећине свих запослених грађана Србије раде у малим и средњим предузећима. Дакле, нису велике стране фабрике кичма српске привреде као што нам се представља, него наша мала и средња предузећа.

Без јаке домаће привреде, нема ни доброг образовања, здравства, социјалне заштите, културе, безбедности. Држава која нема јаку домаћу привреду није суверена. Србија мора да се ослони на иновације, домаћу привреду и домаће предузетнике, олакша им трошкове пословања мањим порезом и мањим бирократским трошковима, обезбеди банкарски систем који домаћим привредницима пружа доступну, кредитну подршку у динарима.

10

Укидање субвенција страним компанијама.

Тзв. страни инвеститори у Србију не долазе ради правог улагања и покретања српске привреде. То нису фабрике које се баве производњом, него искључиво пословима склапања и дорађивања, а за то им је битна само јефтина радна снага. Када исцрпе све субвенције, одлазе. Слична ситуација је и са страним, углавном кинеским рударским компанијама: оне експлоатишу српску руду и додатно повећавају свој профит тако што не морају да брину о здрављу грађана и животној средини. Суверена држава то не сме да допусти, а ова власт не само да им то допушта, него их још и подстиче.

Ове субвенције доводе у неравноправан положај домаће привреднике и представљају нелојалну конкуренцију која кочи њихов развој и раст, а Србија се претвара у дивљу рударску колонију и земљу јефтине радне снаге за глобалне корпорације. У центру наше економске политике морају бити домаћа, пре свега мала и средња предузећа, која ће покренути привредни раст и отворити могућност дугорочног економског просперитета у земљи, а не његов краткотрајан привид.

11

Реформа пореског система

Када радник прими нето плату у износу од 35 хиљада динара, држава кроз порез и доприносе узме мало мање од 20 хиљада динара, што од радника, што од послодавца. У питању је скоро 60%. Зато и не чуди масовни проблем послодаваца који раднике пријављују углавном на минималац, а остатак плате им дају “на руке”.

Порез и доприносе смањити за трећину, а минималац повећати тако да прати пореско растерећење. Увести прогресиван синтетички порез. У првом кораку, одмах увести почетну стопу од 20% и затим орочити растом пореских прихода. Оваква пореска реформа је најбољи и најравноправнији подстицај, како за стране компаније, тако и за домаћа предузећа. Помоћи фриленсерима и спречити њихов одлазак из земље.

12

Попис државне имовине

Сумњиве приватизације, стечаји и давање државне имовине у бесцење нису прошлост или одлика неких претходних власти, већ нешто што нам се и даље дешава. Подсећања ради, 17.000 хектара земљишта српског пољопривредног гиганта ПКБ продато је испод сваке цене пре само пар година, за време ове власти.

Када будемо имали јасан попис имовине којом држава, локалне самоуправе и јавни сектор располажу, отклониће се могућност њене злоупотребе у партијске и личне сврхе. Тек када се сазна шта је Србији остало, може се направити план строгог и одговорног управљања јавном имовином како би се остварио додатни приход у локалним буџетима и буџету Републике Србије.

13

Аграрна Реформа

Српски пољопривредници су на тежи начин осетили раст цена ђубрива који иде и преко 200%. Највећи удео минералног ђубрива Србија је увозила из Белорусије, традиционално пријатељске државе којој је Србија под притиском ЕУ и НАТО недавно увела санкције. Да ли суверена држава сме да повлачи потезе који су на њену и штету њених грађана?

Ставити ван снаге штетне законе: Закон о пољопривредном земљишту и Закон о конверзији земљишта. Државну земљу треба да обрађују наши земљорадници из општина у којима је земља. Вратити систем задруга како би се пољопривредна домаћинства успешно одупрла уценама великих прекупаца и накупаца. Заштитити пољопривреднике од увозничких кланова који диктирају цене минералних ђубрива. Зауставити укрупњавање земљишта од стране иностраних компанија. Оријентисати се на пермакултуру, органску производњу и мала пољопривредна и сточарска газдинства. Радити на заштити домаћих производа и регистровати што више међународних ознака географског порекла.

14

Пензијско осигурање

Најбројнији корисници народних кухиња у Србији су пензионери. Наши најстарији суграђани су доведени на ивицу глади. Да ли је глад будућност која чека и остале грађане Србије када стигну до краја свог радног века?

Право на достојанствену старост: вратити све противуставно отете пензије које су неоспорива стечена својина пензионера током њиховог радног века. Војним пензионерима ускладити пензије сходно одлуци Уставног суда, с каматом. Поред економских, увести и основне пензије за све грађане старије од 65 година, без обзира да ли имају радни стаж, укључујући и жене које су свој радни век провеле обављајући послове који се не плаћају.

15

Здравствено осигурање

Колико просечан грађанин Србије који нема “везу” чека на преглед доктора специјалисте? Колико на обично дијагностичко снимање? Колико је лекара и медицинских радника остало да нас лечи, а колико их је отишло у Немачку? Зашто је Србија прва у Европи, а друга у свету по смртности од малигних болести? Да ли је корона постала једина болест, а све остале су магично нестале?

Сви грађани Србије имају право на здравствено осигурање плаћено из буџета и зато оверавање здравствених књижица треба укинути. Средити болнице и породилишта, стати на пут акушерском насиљу, одвојити више средстава као помоћ брачним паровима у процесу добијања деце вештачком оплодњом. Изједначити државну и приватну праксу.

16

Социјална Заштита

Сви грађани Србије су вероватно чули за причу Ђорђа Јоксимовића, самохраног оца који је остао без посла и коме је је служба за социјални рад одузела троје мале деце. Ђорђе је само један од у мору таквих примера, али је о његовој борби са системом снимљен и играни филм који је добио многе европске награде. Од кад је Србија постала позната по одузимању деце?

Уместо што се деца одузимају и смештају у хранитељске породице које по детету добијају више од 50.000 динара месечно, реформисати систем социјалне заштите тако да чува и финансијски помаже примарну породицу. Увести универзалну социјалну заштиту за сва домаћинства без примања. Олакшати процес усвајања деце за брачне парове који болују од стерилитета. Преиспитати рад и услове хуманости у домовима за децу без родитељског старања, домовима за стара и незбринута лица и лица са сметњама у развоју.

17

Образовање

Свака суверена држава кроз образовање осигурава своју будућност и сходно томе се о њему брине. Колико се власти у Србији брину о нашој деци и будућности, види се на основу тога колико (не) цене просветне раднике и образовни систем.

Вратити достојанство просветним радницима и проширити васпитну надлежност наставника у основним и средњим школама, повећати им плате, а смањити бирократски посао који им је парадоксално повећан електронским дневником. У високом образовању, преиспитати рад и улогу приватних факултета и спречи политички прогон “неподобних” професора са државних универзитета. Образовање је право детета. Обезбедити бесплатне вртиће за сву децу у Србији, без трошкова за родитеље. Деци у основној школи обезбедити бесплатне уџебнике, свеске, прибор, ужину и спорт. Спречити одлив изузетних студената из земље.

18

Култура и Спортова

У Србији се већ деценијама активно ради на систематском уништавању националне културе и достојанства. Један од актуелних примера који је познат широј јавности су ТВ рекламе америчке амбасаде, које нам више пута дневно поручују да треба да заборавимо нашу прошлост, да величина наше територије није битна итд.

Спречити културну и идентитетску деградацију. Дуплирати буџет за културу. Решити статус самосталних уметника. Увести јасан систем вредновања који ће из свих области културног живота избацити партијске људе. Преиспитати рад НВО финансираних из иностранства и њихов утицај на националну културу. Заштитити све културно-историјске споменике и уложити у њихову обнову. Преиспитати системско прихватање Хашке интерпретације историје распада Југославије и улоге Србије у њој у уџбеницима и званичним државним документима. Покренути пројекат испитивања културног континуитета на овом простору од Винче и Лепенског вира до данас. Стимулисати младе на редовно и бесплатно бављење спортом кроз школски систем. Решити власништво над спортским клубовима и уклонити мафијашке структуре из спортских савеза и државних спортских друштава.

19

Независност медија и квалитет програма

Колико пута се медијима “омакло” да прикажу Косово и Метохију као независну државу и зашто им то пролази некажњено? Колико пута месечно се председник “ванредно” обраћа нацији са малих екрана? Медији у Србији одавно нису средство за информисање грађана, него пропагандни канали који служе константој политичкој кампањи.

Ослободити медије од политичке контроле. Обезбедити равноправну доступност медија свим политичким факторима. Укинути претплату за РТС, извршити рационализацију његовог рада и трајно решити финансирање из буџета на које политика неће имати утицај. Направити оквир за промоцију квалитетног садржаја науштрб штетног ријалити програма. Вратити обавезну дечију секцију у програме. Увести систем високих новчаних казни, тако да се ни једном приватном медију неће исплатити кршење правила о емитовању.

20

Одговорност према народу и држави

а) Не наметати присилну вакцинацију против ковида, укинути противуставне ковид-пропуснице и остале мере за које је доказано да немају ефекта

б) Забранити МХЕ и вратити планинске водотокове у претходно стање

в) Изаћи из свих споразума о мигрантима

г) Забранити експлоатацију литијума, као и рад корпорације Рио Тинто на територији Републике Србије

д) Решити питања несталих беба и проблем акушерског насиља

ђ) Повезати радни стаж и исплатити заостале зараде за сва друштвена предузећа

е) Завршити реституцију у натури и кроз супституцију, без трошкова за буџет

ж) Решити питање ратних ветерана и њихових права, побољшати њихов социјални статус кроз пореске олакшице и бенефиције при запошљавању

з) Заштитити приватност и достојанство грађана од државе и глобалних корпорација, блокирати процес увођења камера за биометријско препознавање лица

Покрени промене! Уради што је до тебе!

Ако кажеш да ТИ не можеш ништа да промениш? То је лаж у коју су те уверавали већ годинама! 3. АПРИЛА имаш могућност-право да гласаш и даш свој мали али значајан допринос да покренеш промене.

Твој глас може покренути промене и можеш помоћи да Србија оздрави!

Изађи на гласање!

Изађите на гласање 3. АПРИЛА (да то неко не би урадио уместо вас) и својим гласом подржите коалицију СУВЕРЕНИСТИ!

Гласај за суверену, здраву и слободну СРБИЈУ!

На гласачком листићу заокружите број 10!

Нек здраво победи!

...и мало ангажовање значи пуно!

У условима потпуног медијског мрака, упркос бојкоту великог дела опозиције и позивима овог режима да се заокружи ДА

Скоро 800.000 грађана Србије је изашло на референдум и рекло

не

потезима овог режима