Мала општина великих могућности

Локална самоуправа поседује комплетну планску документацију која је основа за развој, а за неколико година општински буџет је увећан сто пута.

Постоје правила која су давно успостављена за вредновање успеха, а то су – поштен однос према послу и искрена жеља да се нешто добро уради.

Ми смо их применили и због тога је Чајетина једна од најуспешнијих локалних самоуправа у Србији, истакао је Милан Стаматовић, председник те општине, која је, низом културних, спортских и забавних садржаја и доделом признања обележила свој дан – 30. јун.

Он је навео да та локална самоуправа поседује комплетну планску документацију која је основа за развој, а потом додао да је за неколико година општински буџет увећан за сто пута.

– Реткост је данас у Србији да једна мала локална самоуправа од 15.000 становника има буџет од 20 милиона евра, а који је реализован са више од 90 одсто. Осамдесет одсто буџета улажемо у инвестиције, а свега седам одсто одлази за плате запослених, што је права реткост у Србији, истакао је Стаматовић и подсетио на то да је та општина и једна од најуређенијих.

– У последњих неколико година, урађено је скоро 350 километара асфалтних путева, што су скоро две траке ауто-пута до Београда. Створили смо и повољан привредни амбијент који привлачи инвеститоре и, последњих пет година, годишње се отвара један или два хотела високе категорије на Златибору и план је да се такав тренд настави, најавио је и истакао да та општина годишње изда више од сто грађевинских дозвола, чиме не могу да се похвале много већи градови.

Осим у инфраструктуру, здравство, образовање, културу, социјалну заштиту, спорт, равномерни развој сеоских и градских месних заједница, увећавају се улагања и у заштиту животне средине, а међународне институције су, како је рекао, потврдиле да је Чајетина једина општина у Србији, али и у дринском сливу, која нема дивљих депонија.

– Наш циљ је да за четири године прогласимо Чајетину за прву еколошку општину у Србији – обећао је Стаматовић, а потом се осврнуо и на проблем око изградње панорамске жичаре – гондоле од Златибора до Торника, највеће инвестиције у историји Чајетине. Пројекат је вредан око 13 милиона евра и сопственим новцем га реализује та општина, без подршке државе.

– Урадили смо све што је било потребно и сада треба да се утврди да ли грађевинску дозволу издаје Министарство грађевине или општина Чајетина. Надам се да ћемо веома брзо решити и тај проблем, да бисмо за месец дана кренули са радовима. Општина има комплетну документацију за ту најважнију инвестицију и то је права истина, поручио је Стаматовић, алудирајући на недавну изјаву министарке Михајловић да та општина нема потребну документацију, па чак ни, како је рекла, идејни пројекат за гондолу.

– За резултате које смо постигли, у последњих пет година, имали смо подршку грађана и инвеститора, а од државе смо као награду добијали разне инспекције. И на Дан општине, држава нам је послала финансијску полицију, али ми ћемо наставити да радимо у интересу грађана и Србије, а не у интересу политике и политичара, поручио је Стаматовић.

Истакавши да су и одборници дали велики допринос оствареним резултатима током прошле године, Милоје Рајовић, председник СО Чајетина, навео је да се то огледало у доношењу важних одлука које су поспешиле рад општинске управе и јавних предузећа и установа, али и омогућиле припреме за реализацију капиталних инвестиција.

– То су инвестиције које се у другим срединама раде десетинама година, а ми смо на њиховој припреми радили у протекле четири године. Потребне су нам још две године да се оне у потпуности заврше и ставе у функцију, рекао је председник чајетинске скупштине и додао да има и замерки грађана на рад општинске власти, али да се оне, како је рекао, “уважавају и прихватају”.

Свечаности су присуствовали гости из Републике Српске, Русије, Азербејџана, збратимљених градова, локалних самоуправа из Златиборског округа, представници СПЦ, Војске Србије, полиције, Ненад Поповић, председник СНП, привредници и успешни глумци, спортисти и друге јавне личности, али не и представници Владе Србије.

Награде

Највеће општинско признање “Златиборска повеља” уручено је Драгану Кићановићу, прослављеном кошаркашу и власнику хотела “Олимп” на Златибору. Добитници Плакете “Димитрије Туцовић” су ФК Златибор, Добровољно ватрогасно друштво Чајетина, ОШ “Миливоје Боровић” из Мачката, Радиша Веланац, угледни спортски радник из Чајетине, адвокат Тома Фила из Београда и чајетинско предузеће Метал техник систем.

Игре без граница на базену “Олимп”

У оквиру прославе Дана Чајетине, на базену хотела “Олимп”, одржане су Цитy гамес, забавно-такмичарска манифестација која је незванични наследник некада популарних Игара без граница. Победила је екипа Крагујевца и тиме ушла у финале међународног такмичења, које ће се одржати у Биограду на мору, у Хрватској. Друго место припало је екипи из Сомбора, а треће Краљевчанима.

Кићановић: Лепота која се ретко виђа

– Част је добити овакво признање и оно припада свим запосленима у хотелу, који је отворен пре 15 година на Златибору. Мислим да не постоји ниједан део Чајетине где нисам био и одушевљен сам лепотом коју сам видео. То је лепота која се ретко виђа и требало би да је чувате и даље, поручио је Драган Кићановић, добитник највећег општинског признања и власник хотела “Олимп”.

Новинару Бранку Станковићу признање за хуманост

Новинару Бранку Станковићу, аутору емисије на РТС – Квадратура круга, уручена је награда “Зоран Тмушић” за људскост и хуманост у тешким временима. У образложењу је наведено да Станковић “са несвакидашњим жаром, ентузијазмом, ненаметљиво и спонтано, сваке суботе у култној емисији промовише давно запостављене вредности кроз приче о малим-великим људима”. “Живимо у времену у коме ништа није свето, ни породица, ни пријатељство, ни љубав, ни човек… У тешким временима, која су увек пуна искушења, ипак треба бити човек”, поручио је Станковић.

Захвалнице грађанима и златници вуковцима

Похвалнице и златници су уручени чајетинским вуковцима – свршеним основцима и средњошколцима: Тијани Станић, Александри Вирић, Драгици Јечменици, Бранки Зарић, Драгани Рајевац, Марији Ђукић, Филипу Николићу, Јелени Савић, Ани Лазовић, Кристини Смиљанић, Емилији Милојевић и Дубравки Кутлешић. Општинске захвалнице и по 15.000 динара добили су грађани који су се истакли својим успесима током протекле године – Никола Митровић, Драгиша Рајовић, Драгољуб Антић, Маријана Шопаловић, Сања Дедовић, Љубица Пантовић, Соња Конатар и Јагода Јеремић.

Тома Фила навучен на Златибор

“Ја сам заљубљеник у Златибор. Дрогу никада нисам пробао, али ако је Златибор дрога, онда сам на њу навучен”, казао је за Данас Тома Фила и сведочио о томе да је стални гост Златибора још од 1963. године, када је, као свршени студент са још тројицом другова, први пут боравио у одмаралишту ‘Ратко Митровић’. “Касније смо постали стални гости хотела ‘Палисад’. И дан-данас, сваке треће недеље фебруара и октобра, ми смо у том хотелу”, рекао је Фила.

ИЗВОР: ДАНАС