„Министарка нам једно усмено каже, а друго се после ради“!?

Да ли ће Златибор и даље бити место у које се одлази због природе и чистог ваздуха макар и у малим дозама, или ће бити место само за богате и сујетне са исфолираним позама? Због чега се многима који годинама одлазе у ову нашу природну оазу мира и задовољства све више чини да је побеђује урбано, густо и насељено, да све више личи на комшијско Ужице…

За антикорупцијски и непрофитни портал Ембарго, одговара Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, политичар без педигреа, око кога круже разне приче: од оних позитивних до оних негативних, али је чињеница да годинама љубоморно чува власт и одупире се свим налетима нових политичких трендова и њихових протагониста…

Зашто се прича на Златибору да центар све више личи на град због градње хотела и станова? Да ли је то било неопходно и због чега је тако?

Мењају се захтеви туриста, мења се и клијентела, тако да се инвеститори, који су власници објеката у самом центру, труде да им изађу у сусрет и да своју понуду ускладе са новим захтева и трендовима – тврди Милан Стаматовић. – Инвеститори се руководе финансијским аспектом, тако да парцела, накнада за уређење грађевинског земљишта, градња таквих објеката на планини има неке своје трошкове, и да би то све имало смисла и профита, они налазе начина да у објектима веће спратности могу да остваре своје финансијске потребе. Рационализација трошкова инфраструктуре је још један од разлога зашто центар изгледа тако како изгледа, а ако одете у друге планинске туристичке центре, видели бисте сличну инфраструктуру. Наша је намера да од Златибора направимо српски Давос, а ако сви они који су у њему били оцењују да је то један веома успешан вид развоја туризма, не видим разлог зашто би онда пројекат сличан томе код нас био толико оспораван. Притом, морам да напоменем да све што градимо, градимо у складу са планском документацијом и уз одобрење надлежних републичких органа.

Ко гради на Златибору велике објекте? Тајкуни, мафија или локални бизнисмени…

Градња на Златибору је област у којој учествују наши бројни угледни спортисти, граде наше велике компаније и велики број приватних и анонимних инвеститора, који се баве не тако атрактивним пословима, али и велики број средњих и малих компанија, па стога није лепо етикетирати ни једног од њих као тајкуна или мафијаша. Нас као општину интересује измирење обавеза одређених прописом о градњи. Општина новац прима искључиво преко рачуна, тако да се токови новца могу проверити, али посао истраживања порекла новца инвеститора није посао неке локалне самоуправе, већ за тај посао одређених институција. Задовољство нам пружа чињеница да преко 30 великих домаћих компанија граде на Залтибору разноврсне садржаје, пословне просторе, хотеле итд. Ми као општина настојимо да створимо повољне инфраструктурне услове, као и пратеће садржаје. Са поносом можемо рећи да је разноврсност понуде Златибора неупоредива са било којим другим туристичким местом у Србији.

Какву корист од свега тога има општина Чајетина и њени грађани?

Имају уређену локалну самоуправу у брдско планинском подручју, где тога раније није било. Користи од овакве наше политике виде и млади и стари. Број вртића расте, путна инфраструктура се гради сваке године, канализационе и водоводне мреже расту и гранају се, као и све друге погодности које уживају грађани урбаних средина. Најбитније је да овде грађани могу да живе од свог рада. Области њихових интересовања и преокупације нису у зависном односу са општином, државом или неком другом компанијом. Становници општине Чајетина сами одлучују о својој судбини, што у Србији представља велики искорак – живот на европском нивоу.

Докле се стигло са градњом Голд Гондоле? Прича се да и даље нису решени спорови са приватним власницима на траси Гонодле…

Да, проблем у решавању имовинско-правних односа и даље постоји. Трпимо разне и многобројне увреде, дискриминације и велику дозу непријатељског расположења према овој инвестицији од јавног значаја. Највећи проблем је политичка дискриминација унутар самог министарства грађевинарства, које поред надљудске воље са наше стране, наставља са својим, субјективним тумачењем закона, па тако имамо ситуацију да се одређени услови градње постављају само нама, а другима не, што нам је и признато у усменом разговору.

Овакав начин понашања према једном пројекту од јавног интереса шаље лошу слику страним инвеститорима, о којима властодршци толико причају…

Наша намера да истрајемо све је већа што су препреке пред нама веће. Наставићемо истим темпом ка оставрењу нашег циља. Ако после 28. јуна не добијемо грађевинску дозволу за завршетак овог пројекта, могу најавити да ћемо Дан општине Чајетина, а то је 30. јун, прославити испред Владе, и нико нас у томе неће спречити, све док дозволу не добијемо без дискриминације и уцена.

Шта кажу ваши партнери, да ли има последица што је опрема дуго стајала на отвореном?

И након инсталирања опреме предвиђено је да она трпи атмосферске промене, а оно што је предвиђено да се заштити на адекватан, од стране произвођача прописан начин, то је у затвореној просторији. Такво понашање од стране наших властодржаца, срамотно је и погубно за амбијент у коме, како сами кажу, желе што више страних инвеститора. Реците ми, ко ће да инвестира у државу која кочи инвестицију коју је прогласила инвестицијом од јавног значаја?

Какав је однос ресорног министарства, с обзиром да је раније тај однос био на релацији топло/хладно?

То је једна перфидна, подмукла политика, неискрена и лицемерна. Путем јавних гласила причају како желе да се гради Гондола, како желе да помогну. Када дође до саме реализације на нижим нивоима, онда раде све да закоче тај процес. Причају како ми нисмо способни и не знамо како се подносе захтеви и како приложена документација није у складу са прописима. Све што се односи на ову инвестицију у ствари је адресирано на француске инвеститоре и њихову компанију, што нама иде у прилог, јер се на тај начин брукају пред страном јавношћу и инвеститорима. Али, на тај начин они успевају да убирају ситне политичке поене. Надам се да им то неће још дуго полазити за руком и да ће у дугорочном периоду изгубити инсистирањем на таквом ставу.

Извор: https://embargo.rs/ministarka-nam-jedno-usmeno-kaze-a-drugo-se-posle-radi/