Нови устав Српске православне цркве

Предлог новог устава Српске православне цркве (СПЦ) предвиђа да званични назив СПЦ убудуће буде “Српска православна црква – Пећка партијаршија”, пренеле су данас Вечерње новости.
Према писању тог београдског дневника, новине су и да ће процедура избора патријарха бити поједностављена и да ће се црквени поглавар бирати на тзв. Изборном сабору тајним гласањем, уз обавезну двотрећинску већину.

“Изабрани кандидат носиће и нови наслов: архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља”, навеле су Новости које су имале увид у текст и додале да нови устав предвиђа као могућност и уздизање 13 постојећих епископија на ниво митрополија.

Финалну верзију документа Свети архијерејски синод недавно је упутио свим архијерејима СПЦ. Усвајање новог устава СПЦ наћи ће се највероватније на дневном реду Светог архијерејског сабора, који ће бити одржан средином маја, пишу Новости.

Стаматовић поздравио најављену промену назива СПЦ

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије Милан Стаматовић поздравио је данас најављену промену назива Српске православне цркве (СПЦ) у “Српска православна црква – Пећка патријаршија”.

Стаматовић је у писаној изјави навео да поздравља и предлог да титула црквеног поглавара буде “архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља”.

Он је поновио да Здрава Србија не одустаје од захтева да се и седиште СПЦ из Београда хитно врати у храмове Пећке патријаршије пре него што Предсендик Србије “не крене у реализацију својих намера које ће завршити продајом и издајом свете српске земље (Косова и Метохије)”.

“Ако се патријарх, из београдског ‘круга двојке’, хитно не врати у Пећ, на трон Светога Саве, остадосмо ми без завичаја српског идентитета и без родног места свих нас”, навео је Стаматовић.

Он је додао да би јака симболична порука била и премештање и сахрањивање посмртних остатака свих патријарха, архиепископа и митрополита који нису оставили последњу опоруку у историјски меморијал у Пећкој патријаршији.

“Вечерње новости” пренеле су данас да предлог новог устава СПЦ предвиђа да званични назив СПЦ убудуће буде ; “Српска православна црква – Пећка партијаршија”, као и да се патријарх бира на тзв. Изборном сабору тајним гласањем, уз обавезну двотрећинску већину.

“Изабрани кандидат носиће и нови наслов: архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српских и поморских земаља”, навеле су “Новости” које су имале увид у текст ; и додале да нови устав предвиђа као могућност и уздизање 13 постојећих епископија на ниво митрополија.

Према “Новостима”, усвајање новог устава СПЦ наћи ће се највероватније на дневном реду Светог архијерејског сабора, који ће бити одржан средином маја.

Вишe на линку: http://www.novimagazin.rs/vesti/novosti-novi-ustav-srpske-pravoslavne-crkve