O “демократским изборима”

Лукавим триком са нотарима, као јединим овлашћеним за оверавање потписа подршке председничким кандидатима, Александар Вучић је већ унапред изборе свео на борбу за слободне термине постојећих јавних бележника. А себи је на неки научно-фантастични начин намакао 59.000 оверених потписа, преузевши за ту прилику, изгледа, све јавне бележнике у Србији, који су 24 часа дневно само оверавали потписе подршке њему као кандидату.

Да ли је нормално да ћу ја, као председнички кандидат, први слободан термин у Београду добити тек у уторак од 17 до 21 час? Да ли је фер и демократски да сам у Краљеву термине добио почевши од понедељка (неколико дана од почетка припреме за изборе), а на Златибору је пет нотара стално радећи успело да ми овери тек 700 потписа од више хиљада заинтересованих људи?!

У прва три дана кампање — у петак, суботу и недељу — скоро нигде није могао да се добије термин за јавног бележника. Толико о „фер-плеју“, „демократији“ и „равноправним условима за све“ на предстојећим изборима. Ако је то наговештај оног „брже, јаче, боље“ Вучићевог олимпијског обећања, ми смо сви онда обрали бостан.

Провера нечије снаге и популарности мора да буде стварна и искрена понуда за праведно надметање, а не минско поље за кандидате из народа.

АВ трчи слободно, у патикама, а ми — у гвозденим чизмама, везани ланцима и каснећи већ у старту. А тек започиње оно што АВ назива слободним изборима. Још једна његова шаховска игра, са Србијим као таблом и Србима као замишљеним пионима.

Али, то неће проћи тако лако како је замислио, јер постоји и стварна опозиција и стварни Срби који неће насести на лажи и преваре режима.

Милан Стаматовић

кандидат за председника Србије