Одржан 10. Сајам домаће ракије

Чајетина – Шљивовици је одржан је десети традиционални сајам домаће ракије, популарна „Ракијада“ у организацији Општине Чајетина, Спортског центра Чајетина, Туристичке Организације „Златибор“ , златиборског ЕКО АГРАР-а и Месне заједнице Шљивовица, која је као и сваке године привукла велики број посетилаца.

Сајам је отворио председник општине Чајетина Милан Стаматовић, који је у свом говору похвалио село Шљивовицу као једно од ретких преосталих села у Србији које бележи пораст становништва и позвао на очување природних ресурса Златибора и очување српске традиције да би потом симболичним потпаљивањем казана „чучавца“ отворио јубиларну 10. Ракијаду. Уследио је богат културно-уметнички програм у коме су учествовали ветерани КУД-а Златибор, трубачки оркестар Бранка Остојића, а посебно занимљиво је било такмичење у беседништву.

У другом делу програма у име оцењивачке комисије се обратио Иван Гајић који је истакао да је више него задовољан овогодишњом понудом ракије и додао да то што су неке ракије добиле нижу оцену не значи да је конкуренција била слаба, већ напротив. Након тога је почела свечана додела награда. Комисија у саставу Иван Гајић и др Иван Урошевић која није имала нимало лак задатак, било је потребно оценити чак 94 узорка ракије,донела је одлуку да за победника ракијаде буде проглашен Горан Јараковић из Биоске који је освојио Прво место за ракију од шљиве. Награду је уручио председник Општине Чајетина а победник који је по струци машински инжењер изјавио је да се производњом ракије бави као неком врстом хобија, у којем је очигледно веома успешан и истакао да му посебно значи и прија што је награду освојио у овако великој конкуренцији произвођача.

Остали освајачи награда су:

Велика златна медаља за ракију од шљиве: Обрадин Ковачевић из Шљивовице, Горан Јараковић из Биоске, Ристо Делић из Шљивовице, Зоран Ковачевић из Шљивовице, Љубиша Јузбашић из Јабланице, Љубодраг Каљевић из Шљивовице, Миодраг Турудић из Мокре Горе, Миладин Каљевић из Шљивовице, Раденко Марковић из Драженовића, Андрија Корићанац из Лађеваца.
Златне медаље за ракије од шљиве: Петар Радељић из Шљивовице, Миладин Бонџулић из Шљивовице, Првослав Станић из Шљивовице, Миленко Јовановић из Трипкове, Предраг Милинковић из Шљивовице, Радојко Делић из Шљивовице, Ненад Луковић из Шљивовице, Миливоје Бонџулић из Шљивовице, Миломир Драшковић из Трнаве код Карана.Прво место по оцени публике: Љубе Јоскимовић из Чајетине.

Прво место за специјалне ракије: Добрисав Јањић из Трипкове за ракију од дуње.
Велика златна медаља за специјалне ракије: Раденко Марковић из Драженовића за ракију од крушке, Миладин Миловановић из Љубања за ракију од дуње.
Добитници златне медаље за специјалне ракије: Александар Делић из Шљивовице за ракију од крушке, Дарко Нешевић из Кремана за ракију од нане, Миломир Милојевић из Шљивовице за медовачу.
Захвалнице дугогодишњим учесницима: Добрисав Јањић из Трипкове, Андрија Корићанац из Лађеваца, Љубе Јоксимовић изб Чајетине, Миломир Драшковић из Карана, Живојин Миловановић из Рибашевине, Радован Нешевић из Кремана, Миладин Миловановић са Љубања.

– Најбоља гибаница: Милена Аћимовић из Шљивовице.
– Најлепша чобаница: Ања Станић из Шљивовице.
– Најлепше двориште: Миленка Бонџулић из Шљивовице.

Извор: ЛАВ ПЛУС