Одржан масовни грађански протест: СТОП крвавим кошуљама!

Београд, 8.12.2018 – Петнаестак хиљада људи прошетало је вечерас центром Београда протестујући против сваког вида насиља које режим спроводи, а протестна шетња, под паролом “Стоп крвавим кошуљама”, ујединила је грађане, опозиционе политичаре и бројне јавне личности.

Учесници скупа испунили су плато испред Филозофског факултета, носећи транспаренте „Увек пиштаљка, никад више пушка“, „Паре сте опрали, државу сте покрали“, „За владавину права и правде“, „Гашић Бата у мраку те савата“… Потом су се упутили у протестну шетњу, а након проласка поред Скупштине, шетња је настављена до зграде Радио-телевизије Србије, где су грађани гласно узвикивали “уа” и махали транспарентима „РТС плаћамо, 90-е враћамо“ и „РТС – ваше право да не знате ко вас је тукао“.

Иако је непосредан повод за организовање протеста било недавно пребијање Борка Стефановић, лидера Левице Србије, у Крушевцу, јасно је истакнуто да се протестује против сваког насиља које режим генерише или директно спроводи, и у име свих оних који су били жртве таквог насиља – грађани, активисти цивилног друштва, политички активисти, новинари, речју – сви они које су се усудили да критикују власт.

Протест је отворио глумац Бранислав Трифуновић који је иронично закључио да је вечерас на протесту у Београду „много глава за разбијање” и поручио председнику Србије Александру Вучићу да ће морати да размисли колико глава треба да разбије да би Српска напредна странка коју води остала на власти.

Трифуновић је испред Филозофског факултета у Београду окупљеним грађанима казао да се борба мора водити „гласним урлањем на ову одвратну љигаву власт“.

„Испричаћу вам причу о човеку кога су називали издајником, тај песник заробљен у телу правника пробао је све. Кренуо је са гајбицама итд. Певао песме ‘Кралобаг, Карловац Вировитица’, ‘Селидба у мој нови стан’, ‘Булевари пријатељства’… Онда је песник хтео да буде једини, да се народ буди и леже уз њега, купио је девет телевизора, његове песме волео је чак и полиграф“, рекао је Трифуновић.

Он је додао да су се пријатељи „песника“ богатили, а народ је био незахвални нерадник.

„Песник је свој народ почео да назива олошем, кретенима, болесницима, нерадницима, јер није могао све да купи. Унервозио се, купио још телевизија, уплашио се, помислио да мора да врати свих девет телевизора, да ће остати мимо историје у којој је желео да буде. Тада су његови следбеници ставили фантомке на главе и почели да ударају“, казао је Трифуновић.

Поручио је да нема шипке за баш све главе и да се „љубав не усађује шипкама“. „Не бојимо се више твојих стихова. Нема више тих стихова, рима мржње којим ћеш натерати људе да те памте.Окупљени су затим кренули ка Скупштини Србије узвикујући „Напредна бандо“, а Трифуновић их је позвао да “ходају у миру и да покажу власти колико их има и колико ће их тек бити“. Како је и најављено, на протесту није било страначких обележја, а присуствовали су и лидери већег дела опозиције, као и бројне јавне личности.