Одржан пети протест “Један од пет милиона” – Ово није политика, већ потреба да се живи у земљи у којој владају знање и рад

Београд, 5.1.2019 – Грађански протест „Један од пет милиона“ завршен је вечерас око 20 сати испред Народног позоришта у Београду истицањем захтева за смену министра унутрашњих послова Небојше Стефановића и челника Радио телевизије Србије (РТС) Драгана Бујошевића и Ненада Љ. Стефановића.

У протестној шетњи учествовали су  и лидери Савеза за Србију – Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић, Вук Јеремић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић, Жељко Веселиновић… а колону су предводили здравствени радници који су поручили да не желе на убрзани курс страног језика, већ желе да остану у својој земљи, у Србији.

Једна од учесница протеста Јелена Анасоновић поручила је да демонстранти траже пет минута у Другом дневнику РТС и замерила директору јавног сервиса Бујошевићу да РТС већ месец дана ћути о грађанским протестима у Београду и Србији.

„Захтевамо да се пронађу одговорни за убиство Оливера Ивановића а и они који су покушали убиство Борка Стефановића, као и да се казне нападачи на новинара Милана Јовановића“, истакла је Анасоновић и поручила да се демонстранти наставити да се окупљају сваке суботе док њихови захтеви не буду испуњени.

Пети протест „1 од 5 милиона“ и прво такво окупљање у 2019. години почело је вечерас на платоу испред Филозофског факултета још масовније и динамичније.

Протест се кретао трасом од Трга Републике, преко Теразија, дуж Улице краља Милана, у Кнеза Милоша, поред Народне Скупштине до зграде Радио Телевизије Србије.

На улицама је засигурно било неколико десетина хиљада људи, више него на претходном, четвртом протесту, а врло вероватно и више од рекордних 50.000. Када је репортерка Данаса застала на најширем делу трасе – на Теразијама, колона је пролазила више од 20 минута и није јој се видео крај.

Минут ћутања за Марка Николића, Иву Грегуревића и Драгослава Шекуларца

Протест је почео минутом ћутања преминулим глумцима Марку Николићу и Иви Грегуревићу и фудбалском великану Драгославу Шекуларцу. Пета по реду суботња шетња у Београду почела је говорима глумаца Бранислава Трифуновића и Радослава Миленковића.

„Устаје Србија и градови по Србији и биће нас све више“, поручио је Бранислав Трифуновић на почетку вечерашњег протеста.

Он је позвао генералног директора Радио телевизије Србије Драгана Бујошевића да се повуче са функције, јер срамоти новинарску професију и поручио му да „није српски ћутати“.

 

Трифуновић је на почетку скупа прочитао писмо упућено Бујошевићу у коме се наводи да је Бујошевић одговоран грађанима, а не својим личним интересима, интересима власти и председника Србије Александра Вучића.

Он је казао да је Бујошевић у обавези да грађане информише истинито, а не да јавни сервис користи у пропагандне сврхе, обмањује јавност и мења чињенице.

„Начином на који радиш остаћеш уписан у мрачни део историје суноврата медија и злоупотребе професије“, навео је Трифуновић и поручио му „Бујошевићу није српски ћутати“, што је био назив емисије коју је пре неколико година уређивао и водио Бујошевић.

 

Радослав Миленковић: Ово није политика већ потреба да се живи у земљи у којој владају знање и рад

Глумац Радослав Миленковић рекао је да су грађани који долазе на протест храбри и да је њихова једина жеља да живе у нормалној земљи где закон важи за све и где од рада може да се прехрани породица.

Он је навео да протести и захтеви нису политика већ потреба да се живи у земљи у којој владају знање и рад.

На челу колоне су велики транспаренти „Један од пет милиона“ и „Стоп крвавим кошуљама“ и добошари. Испред колоне је камион са озвучењем са кога се пушта музика. Окупљени су носили српске заставе, транспаренте „Почело је“, „Ти бројиш, ми одбројавамо“, дувају у пиштаљке и трубе.

На платоу испред Филозофског факултета где је протест почео, дељене су разгледнице са фотографијом са претходних протеста на којима пише „Субота је у Београду. Један од пет милиона“.

Масовне демонстрације грађана почеле су најпре као протест Савеза за Србију под називом „Стоп крвавим кошуљама“ због бруталног пребијања једног од лидера СЗС, Борка Стефановића, непосредно пред почетак страначке трибине у Крушевцу. Због тога је прво протестно окупљање Савез одржао управо у Крушевцу. Следећи скуп под истим називом одржан је у Београду 8. децембра када се окупило преко 10.000 људи, што је касније мотивисало и грађане и активисте да организују нове протестне шетње.

Наредни протести сваке суботе, које су самоиницијативно организовали грађани, одржавају се под називом „1 од 5 милиона“ као и вечерашњи, а из викенда у викенд, на улицама Београда је све више незадовљних грађана.

Незадовољство почиње да се шири ван Београда па се слични скупови најаваљују и у другим градовима.

 

Извор: Данас