Опозиција сумњичава поводом Вучићевог дијалога о Косову

Представници опозиционих парламентарних странака сумњичави су око идеје председника државе да почетком септембра покрене широки национални дијалог о питању Косова.

О том термину пишу медији, најављујући да ће осим свих парламентарних странака, представника невладиног сектора, црквених великодостојника, челника САНУ и дијаспоре, у дијалог бити укључени и интелектуалци из свих идеолошких сфера. Циљ разговора требао би да буде да Србија изађе са што хомогенијом стратегијом у вези са решавањем косовског питања. Осим сумњи, постоје и велике разлике у опозиционим реаговањима на најаву дијалога. Део опозиције дијалог види и као могућност за доношење храбрих одлука. Ђорђо Жујовић, члан Председништва Либерално-демократске партије, сматра да политика није монолог и слушање искључиво свог става.

– Зато је потребан отворени разговор и дијалог људи који су спремни да и сукобе своја мишљења, и таква једна иницијатива свакако да није спорна. Спорно може бити само наше право да у име људи на Косову одлучујемо, пошто не постоје они заробљени у митовима прошлости због мирног сна сваке власти у Београду, него треба да постоје због сопствене и будућности своје деце, објашњава он. Како додаје, ЛДП разуме дубину косовског проблема и никада није на друге, који нису одговорни, пребацивао терет кривице.

– Подржали смо оба Бриселска споразума и бранили их и више него они који су данас на власти. Овај тренутак заслужује посебну пажњу и нисмо наравно противници отвореног разговора у друштву, само он мора пратити храбре одлуке и решења, без тога је све узалудно, закључује Жујовић.

Други део опозиције је опрезан јер је, како наводе, председник Александар Вучић у протеклом периоду одлуке доносио сам.

Марко Ђуришић, шеф посланичке групе Социјалдемократске странке, за Данас каже да одлука о одласку на састанак најпре зависи од тога хоће ли бити позвани.

– Да видимо какви су то разговори, да ли ће бити септембар или неки други месец, шта су све теме… Овако да се изјашњавам на оно што сазнају медији је стварно беспредметно. Сумњамо да искрено жели дијалог јер је за последњих пет година увек о свему одлучивао сам и укинуо сваки озбиљан политички дијалог у земљи, каже он.

Трећи део опозиционе сцене пак сматра да Вучић хоће да маскира признање независности Косова и добије алиби за своју неуспелу политику.

Драган Шутановац, председник ДС, за Данас наводи да председник Србије треба да припреми платформу за разговоре у којој мора да буде прецизно исказана његова политика и начин како и шта жели да буде решење за КиМ.

– Све друго би било политиканство и тражење алибија пре свега за себе и СНС. Демократска странка је подржала потписивање Бриселског споразума и очекује имплементацију онога што је потписано. За нас КиМ није дневнополитичко питање и уколико желимо трајно и одрживо решење, неопходно је да сви имамо такав приступ. Позив ћемо размотрити кад га добијемо и нећемо давати никоме алиби за одлуке које је већ донео, каже Шутановац.

Санда Рашковић Ивић, шефица посланичке групе Покрет за спас Србије, сматра да су ти разговори много закаснели.

– И Вучићу сада служе за поделу одговорности за неуспех његове политике. Зашто бисмо му помогли да нас опет превари и опере биографију. Како сада ствари стоје, нећемо се одазвати. А не видим да се могу променити. Годинама Вучићева власт одбија скупштинску расправу о питању КиМ. Тражили смо је још прошлог лета, па ништа. Овај ријалити са “шапутањем на канабеу” је само давање привида демократске расправе и покушај поделе одговорности за лошу Вучићеву политику – наводи она за Данас.

Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери, указује на то да Вучићев позив на дијалог око КиМ није ништа друго него припрема јавности за признање Косова и избацивање Косова и Метохије из уставне преамбуле.

– Дачићева и Вучићева власт већ је признала независно Косово, направила границу са КиМ и укинула српске државне институције на КиМ потписујући антиуставни Бриселски споразум. Сада је на ред дошло јавно међународно признање независног Косова од стране наших власти и прихватање да лажна држава добије столицу у УН. Вучић сада покушава да припреми терен за то и да у сопствену издају Косова увуче и друге делове српског друштва, каже Обрадовић за Данас. Он додаје да ће се Двери томе снажно супротставити.

Како каже, он нема проблем да Вучићу ово каже у лице, али ће о томе да ли ће се одазвати позиву председника одлучити Председништво Двери када позив добије.

– Став имамо и свакако ћемо га поновити, али не желимо да учествујемо у Вучићевим позоришним и медијским представама. Мада осећам одређено задовољство да му у лице поновим оно због чега сам добио више опомена и казни на седници Скупштине Србије: да је издао Косово и да ће пред будућим генерацијама бити обележен као, да цитирам академика Косту Чавошког, председника Политичког савета Двери – велеиздајник, закључује Обрадовић.

Ранији бојкот

Подсетимо, када је у јуну Александар Вучић, у својству председника позвао лидере парламентарних странака на консултације о новом премијеру, део опозиције бојкотовао је овај позив. Нису дошли представници ДС, Доста је било, Двери, СДС и СДА Санџака, а јесу ДСС, ЛДП, ЛСВ и СРС. Дошли су и лидери партија националних мањина.

Најава октроисања Устава

Чајетина – Док крагујевачки Фијат стоји, војвођански произвођачи малина блокирају путеве, а питање је дана када ће устати и малинари западне Србије, док нас само 50 дана дели од почетка неконтролисане распродаје српске земље и природних ресурса, Александар Вучић најављује даљу октроизацију Устава Србије и постепени прелазак свог самодржавља у фазу просвећеног апсолутизма – изјавио је Милан Стаматовић, председник странке у оснивању – Здрава Србије, поводом Вучићеве најаве да ће у септембру покренути “државни дијалог о Косову. П. Д.