Организатори протеста: Покушај блокаде меморијалне шетње у част Ивановића

Београд, 17.1.2019 – Организатори протеста “Један од пет милиона” објаснили су данас да је полиција током синоћне шетње поводом годишњице убиства лидера ГИ СДП Оливера Ивановића покушала да збрани прилаз градјанима храму Светог Саве и да су врата храма била закључана због опреме за дочек руског председника Владимира Путина која се у њему налазила.

Организатори су у саопштењу навели да је до застоја у колони пред храмом Светог Саве дошло зато што је полиција покушала да преусмери градјане на Крушедолску улицу.

“Представници организатора су објаснили да је та траса немогућа за пролаз толиког броја људи јер је поменута улица изузетно уска, тако да је пролаз не само небезбедан него и немогућ. Накод дужег задржавања колоне и преговора са припадницима МУП-а, полиција је ипак пустила градјане да придју Храму пријављеном трасом”, навели су организатори.

Додали су да је, када су градјани са упаљеним свећама крочили на плато испред храма, са разгласа, који је постављен за потребе митинга поводом посете Путина, прегласно пуштана весела музика.

Након интервенције организатора, музика је угашена, рекли су организатори.

Медјутим, онда су градјани схватили да неће моћи да упале свеће јер су врата храма била закључана, иако на званичној интернет страници пише да је отворен до 20 сати.

Организаторима протеста је речено да се у Храму налази опрема за дочек Александра Вучића и Владимира Путина, те да због тога градјани упале свеће у малој цркви, поред Храма.

“Када је део грађана, који су чули ово обавештење, покушао да упали свеће у малој цркви, у њој је нестало струје, те су тако грађани остали са свећама на платоу, да би их касније поређали испред самог Храма”, навели су организатори протеста.

Они су се захвалили свим учесницима шетње “на стрпљењу и достојанству” које су показали за време покушаја блокаде колоне.

Извор: Бета