Осма субота протеста у Београду, трака око Владе, бакље и натпис “Цензурисано”

Београд, 26.1.2019 – Осму суботу заредом протест незадовољних грађана одржан је у Београду. Протест против актуелне власти, под називом “Један од пет милиона” почео је са Платоа испред Филозофског факултета, а на скупу су говорили професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић и бивши судија врховног суда Зоран Ивошевић.

 

Фото: Савез за Србију

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевићпоручио је вечерас да председник Србије Александар Вучић мора да поднесе оставку да би Србија поново постала правна држава.

Вучић је изневерио Устав Србије јер се меша у све три гране власти и одлучује ко је прекршио закон, а ко је невин, рекао је Ивошевић обраћајући се учесницима протеста окупљеним на платоу испред Филозофског факултета у Београду.

 

Др Чедомир Чупић, професор Факултета политичких наука у пензији, обратио се грађанима поручивши да се морају борити против узурпације власти и државе од стране Александра Вучића и његове партије али и позвао професоре и универзитете да им у томе помогну.

– Универзитети, а посебно Универзитет у Београду, имају највећу одговорност да стану уз грађане јер се ту налази моћ знања којем се морају одупрети против сваке врсте угњетавања, притисака, кршења закона и поделе власти.

Фото: Савез за Србију

Грађани и опозиционе странке морају да стану заједно како би испоручили основни захтев ових протеста а то је оставка Александра Вучића, рекао је Чупић.

Окупљени грађани су ово поздравили громогласним аплаузом и скандирањем „оставка, оставка“.

Чупић је навео да је једина алтернатива оставци то да Вучић буде смењен, али да је то нешто на чему грађани морају радити заједно са странкама јер су партије носиоци политичког живота.

После говора окупљени су кренули у протестну шетњу под називом “Путем захтева Један од пет милиона” централним градским улицама: Македонском, Светогорском, Таковском и Улицом кнеза Милоша до зграде Владе Србије у Немањиној улици.

Учесници протеста потпуно су затим прекрили улазна врата на згради Радио телевизије Србије у Таковској улици тракама на којима је лого те медијске куће, али на ружичастој подлози.

Фото: Савез за Србију

Врата су такође прекиривена тракама на којима пише “Почело је” и “Цензурисано”, док су чланови Покрета уједињених фантомки врата симболично испрскали “средствима против штеточина”, како пише на боцама које носе на леђима.

Са звучника је поново емитован позив генералном директору РТС Драгану Бујошевићу и главном и одговорном уреднику Ненаду Љ. Стефановићу да поднесу оставке, јер су “јавни сервис претворили у партијски за свог господара Александра Вучића”.

Демонстранти су претходно на врата зграде листа Политика залепили натписе “Цензурисано” и “Један од пет милиона”, а након перформанса испред РТС-а протестна шетња настављена је улицом Кнеза Милоша ка згради Владе Србије.

 


Бакље као “пламен слободе”, летак са Вучићем кандидатом на свим листама

Фото: Савез за Србију

Протест “Један од пет милиона” завршен је око 20 часова испред Владе Србије у Београду, где је упаљено десет бакљи уз поруку да се “пламен слободе шири незаустављиво”.

Учесницима протеста подељен је летак који симбилично показује да се Александар Вучић појављује као кандидат на свим изборним листама од месне заједнице до председника државе.

Од 20 имена на листи, сва носе име Александра Вучића, а на летку пише “Гласачки листић за избор председника, премијера, императора и фарона уз обавезу да се слика и пошаље локалном СНС координатору”.

Фото: БЕТА – Емил Вас

Летак је залепљен на улазу Владу, а око већег дела зграде облепљена је трака са натписом “Један од пет милиона”.

“У оваквој Србији, под оваквим Александром Вучићем, било какав избор не постоји, а камоли фер и слободни избори” рекла је једна од организатора протеста Јелена Анасоновић. Према њеним речима, на такве изборе грађани не пристају.

Фото: Савез за Србију

Следећи протест заказан је за суботу, 2. фебруар у 18 часова. Протест је и ове суботе прошао мирно, без видљивог присутва полиције.

Подршку грађанима који протестују упутила је претходно академска заједница. Прво су то учинили наставници и професори Филозофског факултета, а потом Факултета политичких наука у Београду, па Правног факултета Универзитета у Београду и Универзитета Унион.

Протесте петком и суботом грађани организују и у другим већим градовима у Србији, попут Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Чачка и других.

 

 

 


Небојша Зеленовић: На улицама широм Србије се тренутно спроводи референдум

Учесник протеста у Београду био је и градоначелник Шапца и један од оснивача СЗС Небојша Зеленовић, који је рекао да се на улицама, у Београду и у бројним градовима Србије, тренутно спроводи озбиљан референдум – да ли су људи за или против система у коме је Александар Вучић урушио све институције.