Osnovan Savez za Srbiju – Užice
U Užicu je osnovan Savez za Srbiju koji čine Demokratska stranka, Srpski pokret Dveri, Zdrava Srbija, Narodna stranka i Udruženi sindikati „Sloga“.

Formiranju saveza prethodilo je postpisivanje sporazuma o zajedničkom delovanju na osnovu trideset tačaka koje su usvojile članice Saveza i koje se odnose na bitna pitanja, pre svega Kosovo i zaštitu nacionalnih interesa i borbu protiv korupcije.

Savez za Srbiju UE 3Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović rekao je da bi se došlo do sprovođenja programa Saveza od trideset tačaka mora doći do promene nedemokratske vlasti u Srbiji i da potpisani sporazum u Užicu predviđa budući zajednički nastup na lokalnim i parlamentarnim izborima članica Saveza uključujući i ubuduće zajednički nastup odbornika u užičkoj Skupštini.

Savez za Srbiju UE 5Cilj Saveza jeste da se izbori za fer i demokratske izbore i oslobađanje medija, jer u uslovima medijske blokade, šikaniranja opozicije i iznošenja neistina o Savezu i njegovim liderima je praktično nemoguća pobeda nad SNS, naveo je Stamatović.

Predsednik Zdrave Srbije je rekao da je s obzirom na loše rezultate lokalne vlasti u Užicu moguće održavanje i vanrednih lokalnih izbora 2019. godine.

– Postoiji samo šminka i namešteni tenderi kojima se uvećavaju cene u odnosu na tržišne i čija razlika završava u privatnim dzepovima pod pokroviteljstvom SNS – rekao je Stamatović pri tom navodeći cene spomenika na kružnom toku koji je nedavno postavljen i spomenika Krste Smiljanića na Zlatiboru. On je optužio vlast da uzurpacijom državnih institucija produžava mandate na izborima.

-Na lokalnim izborima koje veštački izazivaju uz pomoć svih državnih institucija koje su podredili jednom čoveku ostvaruju rezultate koji nisu na fer i demokratski i ne predstavljaju izbornu volju građana već su rezultat proste sile, pritisaka i kupovina – rekao je Stamatović i ocenio da je suludo izlaziti na sledeće izbore u uslovima manipulacije i blaćenje opozicije.

Savez za Srbiju UE 4Predsednik užičkog DS-a Jovan Marković rekao je da građani traže od opozicije traže udruživanje posle šest godina nakaradne vlasti i kažu da je dosta sa podelama i od opozicije traže rešenja. Marković je izrazio očekivanje da će funkcionisanje Saveza za Srbiju u Zapadnoj Srbiji i Užicu biti na višem nivou nego bilo gde u Srbij i da će ovde prvo doći do promene vlasti pobedom na sledećim izborima udruživanjem svih demokratskih i opozicionih potencijala.

– Mislim da je došlo vreme da svim kvaziintelektualcima i teoretičarima kažemo da ljudi u Srbiji ne žele više da se dele na izdajnike i patriote, dosta nam je podela na leve i desne, jer se društvo nalazi u ozbiljnim problemima i obični građani od nas traže rešenja – rekao je Marković i označio veoma važnim u periodu koji predstoji izbegavanje svih zamki koje se postavljaju pred opoziciju u vidu prebacivanja političkih i ideoloških razlika Saveza i svega drugog što vlast pokušava da nametne kao „temu“.

Savez za Srbiju UE 2U ime Dveri Vladimir Ristović je poručio da je udruživanje preduslov za dobar rezultat na narednim izborima, a Dveri će u skladu sa ciljevima raditi na promociji porodice i reafirmaciji porodičnih vrednosti kao osnova društva. Vladan Virijević užički odbor Zdrave Srbije istakao je da je jedini cilj Saveza promena aktuelne vlasti u Užicu kako bi nagomilane probleme Užičana počeli da rešavamo,jer kako je naglasio lokalna vlast u Užicu očigledno ne funkcioniše.

U ime Narodne stranke Bojan Mitrović rekao je su cilj Saveza stvaranje normalnog društva i pravne države, a Vlade Ristanović iz sindikata „Sloga“ kao cilj delovanja Saveza istakao promene Zakona o radu, jer radnik u Srbiji danas gotovo nema nikakva prava dok se socijalno najugroženijima ona sve više uskraćuju.