Отимају срце Златибора

Златибор – Јавност треба да зна да је у току злоупотреба највреднијег земљишта у центру Златибора, да се из државног та имовина вешто пребацује у приватно власништво. Ни судови ни ресорно министарство то не спречавају, штавише доносе одлуке које томе иду у прилог. А покушаји општине Чајетина да се овој отимачини супротстави не пролазе због политичког утицаја људи укључених у те послове.

Ово за „Политику“ тврди Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, који већ деценију води ту локалну самоуправу надлежну и за Златибор. Реч је, напомиње он, о 13 хектара земљишта у најужем средишту Златибора којим годинама руководи д. о. о. „Златибор турист“. То је земљиште и објекти који вреде милионе: вештачко језеро у центру, апартманско насеље „Краљеви конаци“, неизграђене површине око краљеве чесме, плацеви у насељу Камаљ.

– Овај вредан капитал некад је био јавна својина, а данас, без динара накнаде, полако прелази у приватну својину наочиглед општине Чајетина која би требало да буде правни следбеник, јер је основала „Златибор турист“. Иза свега у том предузећу стоји породица Јеремић која годинама води фирму и њен је највећи уделичар. Утицајни су у актуелној државној власти: брат Ратка Јеремића, директора фирме, Слободан – народни посланик ПУПС-а, а Слободанов син Јанићије је секретар у Министарству рада – наводи Милан Стаматовић (ДСС), па наставља:

– Годинама та породица хоће да укњижи „Златибор турист“ као власника те вредне имовине, али јој то није успевало. Упозоравали смо да је ова земља општинска, јавна, судски покушавали да је повратимо. Али узалуд, они користе свој утицај. И држава им, ево, иде наруку. Недавно је Министарство грађевине и урбанизма, усред прича о реконструкцији владе и годишњих одмора, помогло Јеремићима да ураде оно што дуго нису могли: поништило је решење чајетинске службе за катастар непокретности којим се „Златибор турист“ сматра држаоцем те имовине, па тој фирми одобрило право коришћења. Сада је кратак пут до укњижења власништва и преласка државног у приватне руке. Главно питање је када су Јеремићи купили тих 13 хектара и колико су платили да би им приватно власништво било омогућено. Општина Чајетина има право жалбе на одлуку министарства, али питамо се да ли ће вредети. Где је Републичко јавно правобранилаштво да заштити ову државну имовину? – огорчен је председник чајетинске општине.

Свој став да вредном имовином „Златибор туриста“ заправо треба да газдује држава, тј. општина, Стаматовић заснива на дешавањима из даље прошлости. Како наводи показујући документацију, 1969. општина Чајетина је основала Дирекцију за туризам и комуналне послове „Партизанске воде“, као јавно предузеће. Касније се оно поделило на два дела, с тим што је онај за туризам постао „Златибор турист“.

– Али, деведесетих година Ратко Јеремић је као директор то предузеће успео да претвори у уделичарско друштво, поставши и највећи акционар, а потом и у д. о. о. Општина се жалила, али губила спорове. Почињу затим да на простору ауто-кампа граде апартманско насеље „Краљеви конаци“, не плативши општини ни динара за комунално опремање. Касније се продаје државни пакет акција „Златибор туриста“, упркос противљењу чајетинске локалне самоуправе, а купац постаје Зорана Јоксимовић, супруга Мише Омеге. Јеремићи сада, дакле, настоје да земљиште „Златибор туриста“ постане приватно, но ни тиме се не задовољавају. Будући да је давно великим пространством ове ваздушне бање руководио „Златибор турист“, од Титове виле на Палисаду до споменика на Шумнатом брду, они би и то да укњиже као власништво. А какве ломове би то произвело на туристичком Златибору, можемо само да нагађамо – истиче први човек Чајетине.

Он додаје да је писао Влади Србије, премијеру Дачићу и Александру Вучићу, са жељом да се све испита.

– А онда је против мене устао локални одбор СНС-а, на чијем челу је такође један Јеремић. Напредњаци су потом овде иступили из заједничке власти са ДСС-ом, па ме без доказа оптужили да сам вођа „криминалног клана“. Сад нам у општину држава стално шаље инспекторе за привредни криминал. Док им, с друге стране, крупне махинације са најбољом земљом у центру Златибора пролазе – сумира Милан Стаматовић.

Извор: Политика