Pokošenoj mladosti podižu spomenik

Posle pisanja “Novosti” o žrtvama komunista na zlatiborskom brdu. Opština Čajetina podržala istraživanje masovne grobnice

VEĆE Opštine Čajetina donelo je odluku da podrži istraživanje masovne grobnice u jami Cerova, u ovdašnjem selu Mušvete. Skelete stradalnika s kraja Drugog svetskog rata čije su ruke pre likvidacije bile vezane žicom, na dnu pećine pronašao je freskopisac i speleolog Dimitrije Mirko Ćelić, iz Prigrevice kod Apatina, a lokalna vlast je reagovala samo dan nakon objavljivanja ovih saznanja u “Novostima”.

Podsetimo, Ćelić je sa kolegama iz beogradskog kluba “Asak” sišao u neistraženu pećinu na brdu Cerova, tragom predanja najstarijih meštana o postojanju dve masovne grobnice u ovom kraju.

– Na dubini od oko 15 metara otvara se prostrana dvorana, na čijem kraju sam ugledao desetak kostura. Oko kostiju ručnih zglobova video sam žicu, a u delu jame pod otvorom, neko je nabacao brdo kamena ispod koga se nalazi ko zna koliko još skeleta – rekao je Ćelić “Novostima”.

Na površini masovne grobnice Ćelić je video još i opanke, cokule, pojaseve, tabakere, ogledalca i druge lične stvari stradalih. Vojnih obeležja nije bilo, izuzev jedne značke Saveza skauta kraljevine Jugoslavije. Dalja istraživanja mogla bi rasvetliti tragičan događaj i potomcima stradalih omogućiti da svoje najmilije dostojanstveno sahrane. Zbog daljih istraživanja o otkriću je obavešteno tužilaštvo u Užicu.

– Naš plan je bio da pećinu u Mušvetama istražimo i stavimo u funkciju kao još jedno izuzetno turističko odredište. To će biti učinjeno, kada se usud stradalih rasvetli i kada im podignemo spomenik kakav zaslužuju. Nadam se da ćemo pronaći potomke stradalnika, kako bismo žrtve dostojno sahranili po pravoslavnom obredu – rekao je Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina.

Najstariji Zlatiborci se sećaju da su povratnicima iz rata istaknuti komunisti iz užičkog kraja obećavali slobodu, “ako nisu okrvavili ruke”. Zatim su odvođeni u kafanu u centru Čajetine, gde su u nekoj vrsti poluzatvora – slavili kraj rata i kakav-takav srećan usud. Odatle su umesto kućama, odvođeni nad jame. Tu su surovo i bez presude likvidirani.

LIKVIDIRANI POSLE PREDAJE

Prema podacima iz literature i po svedočenjima najstarijih meštana, ovde su likvidirani četnici, povratnici iz rata, kojima je prethodno obećana sloboda ako se predaju. Po ovim izvorima, u ovom kraju je likvidirano između dve i tri stotine srpskih mladića starih od 16 do 20 godina, koji su se preko Drine, iz Bosne na kraju rata vraćali svojim kućama u Kosjerić, Valjevo i brojna sela zapadne i jugozapadne Srbije, kaže Đelić.