Потписници Споразума са народом упутили захтев РЕМ-у: Телевизији Пинк одузети националну фреквенцију

Београд, 27.3.2019 – Потписници Споразума са народом упутили су данас захтев Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ) да ТВ Пинк изрекне меру забране објављивања програмских садржаја информативног карактера у трајању од 30 дана, а потом и меру одузимања националне фреквенције као јавног добра које се континуирано злоупотребљава. Овакве мере су неопходне, наводи се у захтеву, како би се спречило даље коришћење језика мржње и изазивање грађанског рата кроз хушкање грађана једних на друге, које ова медијска кућа у вишегодишњем континуитету спроводи.

Како се наводи у допису, само у последњих 30 дана ТВ Пинк је више десетина пута прекршила Уставом загарантовано право да свако буде истинито, потпуно и благовремено информисан о питањима од јавног значаја, као и више закона користећи говор мржње у свом информативном програму. Уз то, прекршена су и сва законом установљена правила која налажу да се у програму обезбеди недискриминишуће присуство свих учесника у политичком животу. Сходно томе, РЕМ је већ имао законску могућност да изрекне меру забране емитовања информативног програма ТВ Пинк у периоду од 30 дана, али се то није десило.

Посебно се наглашава да ТВ Пинк током вишегодишњег периода драстично крши одредбе Закона о електронским медијима, и то тако што врши политичку пропаганду у корист владајуће партије,злоупотребљава медијски простор у политичке и приватне сврхе емитујући, између осталог, отворена писма свог власника, као и клевете, лажи и увреде. Такође, представнике опозиције и јавне личности које критикују власт подвргава сатанизацији, етикетирању и јавном линчу, називајући их „фашистима, лоповима, жутом багром, олошима“.

Отуда се захтева да РЕМ по службеној дужности изврши ванредан надзор над програмима ТВ Пинк и изрекне захтеване мере.

„Уколико РЕМ не поступи у складу са законом и не покрене процедуре из својих надлежности, ми, потписници Споразума са народом, изразићемо своје грађанско незадовољство и грађанску непослушност и позвати читаву јавност на протест испред седишта ТВ Пинк“, закључује се у допису.

 

Извор: www.savez-za-srbiju.rs