Позив на велики протестни скуп 13. априла у Београду

Ужице, 23.3.2019 – Са деветог протестног скупа „Један од пет милиона“ у Ужицу упућен је позив грађанима да учествују на великом протестном  митингу који је заказан за 13. април ове године у Београду. На почетку скупа грађани су звиждуцима пропратили  цитирану изаву градоначелника Тихомира Петковића  да је актуелна  градска власт више учинила за протеклих хиљаду дана него икада у  новијој историји Ужица.

Грађанима се најпре обратио председник Удружења синдиката војних пензионера Јован Тамбурић који је рекао да „диктатура и криминал нису будућност Србије“ и да му се огадила власт која је опљачкала пензионере, а смањењем плата понизила војску, просвету и здравство како би још више пљачкала на тендерима и запошљавала своје страначке трутове.

Огадиле су ми се службе које су дозволиле да на важне положаје дођу лопови, агенти страних обавештајних служби, настрани и опасни људи. Огадили су ми се интелектуалци и назови елита Србије које поткупљене привилегијама  и није је брига како је раднику, пољопривреднику, старима без пензије, студенту, ветерану и сиромашнима Србије. Огадили су ми се новинари који су пристали да буду јуришници медијских тајкуна који у дилу са диктатором тероришу градјане Србије- навео је Тамбурић.

Он је критиковао лицемерје Запада које толерише диктатуру у Србији ради сопствених интереса и оптужио актуелну власт да је предала север Косова и Метохије Бриселским споразумом.

-Нека не питају ко ће после њих доћи! Још у Србији живи на стотине хиљада младих образованих људи,  без лажних диплома и доктората и ти млади сваки посао могу обављати  стручно и поштено  – закључио је председник синдиката војних пензионера Јован Тамбурић.

Пуковник авијације у пензији Драган Крсмановић поручио је да нећемо заборавити шта је бомбардовањем НАТО учинио Србији и да градјани неће заборавити малу Милицу Ракић  и хиљаде сабораца. Он је на скупу рекао да Србија напредује према НАТО интеграцијама и да је ствар пријема у „злочиначки савез“ формалност.  Крсмановић је  говорио о томе  да се као и пре сто година свака генерација мора борити за  слободу и да и данас траје борба за слободу, породицу, националну независност ,економска независност, национални идентитет.

-Власт у Србији је узурпирана од мале групе људи и спску државу морамо вратити српским грађанима. Нећемо трпети лажи и медијске манипулације властодржаца и нећемо трпети њихово насиље – поручио је Драган Крсмановић на протесту „Један од пет милиона“ у Ужицу.

Спољнополитички аналитичар Зоран Спасић у кратком обраћању градјанима поручио је да власт оличена у Александру Вучићу треба да оде, у држави у којој свакога дана градјане називају плаћеницима, издајницима и шпијунима само зато што другачије мисле.

Новинар и водитељ Ненад Кулачин критиковао је РТС за изостанак праћења протеста који му се дешавају у дворишту за разлику од протеста „жутих прслука“ у Француској или дешавања у Венецуели.  Он је додао да су демонстранти извојевали три победе за недељу дана што се није десило у протеклих шест година а оне су оставке Јутке, Симе и ослободјење  студената и његових пријатеља из Зрењанина што говори о дефанзиви председника.

– Не дам никоме да ми дира у ове протесте! Шест година ова земља није имала опозицију и није чуо грађански глас. Не дам никоме да ми то поквари Србија је устала и Србија се пробудила  – поручио је Кулачин.

Скуп је одржан испред Градске куће, а протестна  шетња улицама Димитрија Туцовића, Страхињића Бана. Краља Петра првог и Обилићевом протекла је у Ужицу без инцидената.

Извор: www.infoera.rs