Преко 40.000 људи на протесту “1 од 5 милиона”

Београд, 22.12.2018 – Протестна шетња под слоганом “Један од пет милиона” одржана је вечерас у Београду. Протест је почео на платоу испред Филозофског факултета у Београду, а учесници су потом кренули у шетњу централним београдским улицама. Организатори оцењују да је на скупу окупљено око 40.000 људи.

Грађани су носили пиштаљке и транспаренте са натписима “Почело је”, “1 од 5 милиона”, “Док сви нису слободни, нико није”. Неки од њих су носили жуте прслуке на којима пише “1 од 5 милиона”, као и беџеве са таквим натписом и “Стоп крвавим кошуљама”.

Када је почетак колоне био код Дома омладине Београда, демонстранти на крају колоне напуштали су плато испред Филозофског факултета. Како су јавили репортери с лица места, колона је била гушћа него у претходва два протеста и приметно спорије се креће.

Организатори су са разгласа рекли да је према њиховим информацијама на протесту окупљено између 35.000 и 40.000 грађана, и позвали су грађане на наредно окупљање следеће суботе, 29. децембра. Саобраћај у центру града је био заустављен. Окупљени су носили и заставе у дугиним бојама и транспаренте на којима пише “Трансфобија је насиље” и “Хомофобија је насиље”.

Пре поласка у шетњу окупљенима се обратио новинар Милан Јовановић из Гроцке коме је, према његовим речима, због писања о корупцији на локалу, запаљена кућа. “Нама је никада горе и ми о томе ћутимо и шапућемо. Људи ћуте из страха јер је реч данас опасна. Због ње може да се изгуби глава као што сам је ја умало изгубио”, казао је Јовановић.Он је рекао да је размишљао да одбије учешће на протесту јер не припада ниједној странци, али да је одлучио да дође на протест јер је обичан грађанин и, како је рекао, “види шта све не ваља”. Јовановић је критиковао власт због све већег броја младих који одлазе из земље и што њихова места заузимају људи са сумњивим дипломама и партијском књижицом. “Србија се у децембру пробудила из зимског сна. Решила је да не ћути, да урличе од очаја и јада и тако покаже да има наде”, рекао је новинар портала Жиг.

Карикатуриста Душан Петричић казао је да је одлучио да дође на протест у име родитеља који су га учили да разликује часно од нечасног, али и у име свих својих учитеља, професора, деце и унука. Он је навео да борба против актуелне власти није политичко, већ цивилизацијско питање. “Крваве металне шипке и кошуље нису највећи злочин. Убили су нам образовање, правосуђе, здравство, културу и уметност. Уништити прошлост, садашњост и будућност једног народа највећи је злочин и за то ће морати да одговарају”, навео је Петричић. Према његовим речима, све јавне личности које се налазе на челу културних установа треба да буде срамота што нису дошли на протест и што су одлучили да играју улогу јефтиних и неадекватних украса власти. “Одласком (председника Србије) Александра Вучића борба за демократрију није завршена. То је тек предуслов”, рекао је Петричић.

Глумац Бранислав Трифуновић је казао да ће се протестна шетња наставити од платоа испред Филозфског факултета до зграде РТС-а како би “само пребројали и чули”.

Пре поласка колоне одата је пошта минутом ћутања погинулима у судару путничког аутобуса и воза који се у петак ујутру догодио код Ниша.

Са разгласа су емитовани делови информативног програма РТС и изјава председника Србије Александра Вучића, које су демонстранти испратили бурним негодовањем. Емитоване су и песме Ђорђа Балашевића, Гоблина, Рундека.

Организатори протеста раније су дали рок РТС-у да до почетка тог скупа у Дневнику 2 одвоји пет минута за гостовање представника тог протеста, као и да објави захтеве демонстраната и истините податке о броју окупљених грађана.

“Да се у свакој информативној емисији омогући опозицији да изнесе своје ставове и да се на тај начин омогући сагледавање и друге политичке опције. Подсећамо – то је законска обавеза Јавног сервиса”, навели су у саопштењу послатом са адресе “Стоп крвавим кошуљама”.

Организатори протеста затражили су од власти да открије налогодавце убиства лидера Грађанске инцијативе “Србија, демократије, правда” Оливера Ивановића, налогодавце напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића, као и да објави ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Претходне две суботе без инцидената одржане су протестне шетње “Стоп крвавим кошуљама”, као одговор на напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу, а парола “Један од пет милиона” уследила је након што је, коментаришући прву протестну шетњу, председник Србије Александар Вучић рекао да неће испунити ниједан захтев опозиције колико год их изађе на улице да протестује, макар се скупило и пет милиона људи и колико год дуго ти протести трајали.