Протест “1 од 5 милиона” у Београду у знаку деветомартовских демонстрација

Београд, 10.3.2019  –  Синоћњи 14. протест “1 од 5 милиона” у Београду организован је у знаку повлачења “паралеле” са деветомартовским демонстрацијама против ондашњег РТС-а, као и некадашњих протеста код Теразијске чесме, али је самн почетак био “актуелизован” појавом контроверзног публицисте Владимира Димитријевића, познатог по антивакцинацијским и хомофобним ставовима и теоријама завере.

Димитријевић се окупљенима, међу којима су били политичари Драган Ђилас, Никола Јовановић, Душан Петровић, Рада Трајковић, Синиша Ковачевић, Бошко Обрадовић и Зоран Живковић, обратио код Филозофског факултета речима да је једини лек за актуелно стање правна држава какву је Србија, каже, имала од доба Душановог законика.

Он се подсетио да је као студент деведесетих протестовао са захтевом објективним извештавањем јавног сервиса.

Следећа тачка протеста је била Теразијска чесма, где је, као и 1991. године, говорио глумац Бранислав Лечић, тражећи од телевизија са националном фреквенцијом да се „отворе” за глас незадовољних грађана.

Рекао је да је и пре 28 година са истог места тражио да „тв Бастиља”, како је тада називан РТС, отвори своја врата за супротна мишљења.

„Сада имамо ситуацију да се “Бастиља” размножила, али ништа друго не раде него статистички обавештавају да су се десили неки протести”, додао је Лечић. .

Свака институција, без обзира да ли је државна или јавна, мора, каже, да скрене пажњу на свој народ.

Позвао је грађане да иду до „Бастиље” да је опомену да могу да примене и друге ненасилне методе, јер незадовољни имају право да кажу држави да су незадовољни.

Потом је раније најављена “блокада” РТС изведена тако што се колона демонстраната поделила, па је један део пришао из Таковске, а други из Абердареве.

Испред зграде јавног сервиса импровизован је “Дневник слободне Србије”, за који су говорили председник једног од синдиката запослених у МУП, Полицијског синдиката Србије, Вељко Мијаиловић и радница “Колубаре” из Лазаревца Весна Лакићевић.

Први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је по први пут организована и у Београду.

Организатори протеста су с почетка тражили једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, те проналазак починилаца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића.

Тим захтевима су потом додавани нови, укључујући оставке појединих министара.

ГЗС/ Танјуг