Протест против изградње мини хидроелектрана: Одбранимо реке, гласно НЕ за МХЕ

Београд, 27.1.2019 – Протест против изградње мини хидроелектрана одржан је у Београду, а у њему је учествовало више стотина људи. Организатор скупа је група “Одбранимо реке Старе планине”.
Скуп је почео на Студентском тргу, а затим је колона кренула у протестну шетњу центром града.
У Србији је предвиђена изградња 800 мини-хидроелектрана, што значи убиство живог света око нас, речено је данас на протесту Одбранимо реке Србије у Београду.
Активиста Покрета Александар Јовановић Ћута истакао је да од председника Србије Александра Вучића траже само једно – да реке Србије наставе да теку и да се моментално обустави градња мини-хидроелектерана.
“Људи не знају да преко рачуна за електричну енергију под ставком 6 – накнада за повлашћене произвођаче електричне енергије, ми субвенционишемо инвеститоре за изградњу мини хидроелектрана”, рекао је Јовановић на скупу на Студентском тргу и додао да неће тиме учествовати у “гурању цеви у наше реке”.
Учесници скупа Одбранимо реке Србије ће, после протестне шетње поред Председништва испред зграде Владе Србије симболично оставити крчаг са водом из река Србије.
На протест против изграње МХЕ позвали су и представници и представнице девет локалних група окупљених око Грађанског фронта, из исто толико градова Србије.
“Заједно поручујемо да нећемо допустити екоцид над рекама и водама Србије”, навеле су те групе.

Извор: www.rs.n1info.com