Шабац: Одборници потписали петицију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији; Небојша Зеленовић: Притисци СНС-а на једини опозициони град и две опозиционе општине су неподношљиви

У склопу иницијативе општина Параћин и Чајетина и Града Шапца, да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе, да у оквиру својих надлежности организује мисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији, данас су у Градској кући одборници Скупштине града Шапца потписивали петицију којом се поткрепљују докази о притисцима активиста Српске напредне странке на легитимно изабране представнике грађана.

 

То је део заједничке акције чији је циљ да докаже кршење основних принципа слободе, људских права, владавине права и локалне демократије у Србији, пред органима Савета Европе 28. јуна у Истанбулу.

Удружене опозиционе локалне самоуправе

– Ми у Шапцу, једином слободном граду у Србији, врло добро знамо како изгледа бити опозиција актуелном режиму и зато драге воље потписујемо петицију да се позове Конгрес локалних и регионалних власти Савета Европе да у оквиру својих надлежности организује мисију за утврђивање чињеница о стању локалне демократије у Србији – рекла је Јелена Лазић, одборница у Скупштини града Шапца.

Она сматра да је важно да се опозиционе локалне самоуправе удруже у борби против актуелне власти и сигурна је да ће након наредног изборног циклуса бити далеко више слободних општина и градова.

– Ситуација показује да оно о чему ми у Шапцу говоримо виде и грађани широм Србије и то има одјека – закључила је одборница Јелена Лазић.

Одолевање притисцима и уценама

Иван Туфегџић, одборник у Скупштини града Шапца, сматра да је иницијатива општина Параћин и Чајетина и Града Шапца важна и ради заштите одборника који трпе сталне притиске активиста Српске напредне странке и наводи лично искуство.

– Осетио сам то на својој кожи. Осам и по година сам био запослен у једној републичкој установи и када сам постао одборник уследили су притисци да променим политичко опредељење и пређем на супротну страну. Наравно да нисам пристао на то, а резултат мог одбијања притисака СНС-а је чињеница да више не радим у тој установи. О томе сам детаљно говорио за говорницом Скупштине града Шапца на претходној седници. Притисци се настављају али ми опстајемо и боримо се за бољи Шабац и сигурнију будућност нас и наше деце – поручио је одборник Иван Туфегџић.

Гушење демократије у локалним самоуправама

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић говорио је о озбиљним проблемима локалне самоуправе у раду са државним органима и значају петиције одборника.

– Притисци Српске напредне странке на једини опозициони град и две опозиционе општине у Србији не могу се више поднети. Општина Параћин је покренула иницијативу који се придружио Град Шабац. Упутили смо писмо Савету Европе, а проблеме ћемо образлагати 28. јуна у Истанбулу. Петиција одборника Скупштине града Шапца али и свих одборника у Србији незадовољних начином функционисања локалне самоуправе и остваривања демократије у њима, притисци на одборнике и злоупотреба медија, биће тема Савета Европе и ја очекујем упућивање мисије у Србију са задатком да утврди чињенично стање на терену које је катастрофално. О свему томе имамо доказе и прикупљамо нове – навео је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

 

Извор: http://www.nspm.rs/hronika/sabac-odbornici-potpisali-peticiju-za-utvrdjivanje-cinjenica-o-stanju-lokalne-demokratije-u-srbiji-nebojsa-zelenovic-pritisci-sns-a-na-jedini-opozicioni-grad-i-dve-opozicione-opstine-su-nepodnosljivi.html