Савез за Србију бојкотује ванредне изборе у Кули, Кладову и Дољевцу јер су “вештачки изазвани” и “незаконито расписани”, од Уставног суда захтевају оцену о њиховој уставности и законитости
уторак, 06. новембар 2018.
 Савез за Србију (СзС) саопштио је да ће бојкотовати ванредне изборе у Кули, Кладову и Дољевцу, које су у том блоку назвали “вештачки изазваним” и “незаконито расписаним”, и најавили да ће од Уставног суда захтевати оцену о њиховој уставности и законитости, као и привремену меру обустављања свих предизборних радњи.

“Нити у једној од ове три општине нису испуњени законом прописани услови за распуштање локалних скупштина, а тиме и расписивање избора. У Дољевцу није прошао законски рок од месец дана откако је председник општине поднео оставку, а да нови није изабран, док у Кули и Кладову оставке председника нису чак ни константоване на скупштинским седницама, већ су одборници о томе сазнали из медија”, наводи се у саопштењу.

По наводима СзС, није поштована ни обавезна законска одредба о избору новог председника општине и седница са тим дневним редом није сазвана ни и у једној од те три локалне самоуправе, “иако у све три ове општине Српска напредна странка има апсолутну већину”.

“Упркос овом грубом кршењу закона, избори су расписани, чиме је озваничен почетак системског уништавања локалних самоуправа од централне власти, односно једног човека. СзС неће учествовати у прљавој игри режима којом Кулу, Кладово и Дољевац злоупотребљава као показну вежбу дириговања избора и покоравања бирача”, додаје се у саопштењу.

Предлог о оцени уставности и законитости Уставном суду поднеће народни посланици странака и покрета који чине СзС, а тај савез најављује да ће позвати и остале опозиционе посланике да се придруже иницијативи.