Шести протест у Ужицу: Нигде се не живи лепше него на телевизији

Ужице, 2.3.2019  – Шести протест „Један од пет милиона“ протекао је уз захтеве грађана за ослобађање медија као предуслова за живот у слободном друштву и одржавање фер избора. На платоу испред Градске куће  Ужичани су вечерас имали прилику да потпишу Споразум са народом који је понудила опозиција.

На почетку скупа грађани су минутом ћутања одали пошту преминулом сликару Обраду Јовановићу, чије је име нераскидиво повезано са почецима вишестраначја у Ужицу и првом председнику одбора ужичких демократа.

„Деведесете године на ово истом месту одржан је први опозициони скуп у Ужицу. Међу говорницима су били Рада Митровић, Светислав Басара и Обрад Јовановић. Вечерас смо без Обрада али смо са Образом“   подсетио је на први опозициони митинг у Ужицу Зоран Филиповић који је  по шести пут водио грађански протест „Један од пет милиона“.

Психолог Жарко Требјешанин говорио је  о једном од основих захтева грађана који протестују – да се ослободе медији. Он је рекао да „није слобода медија да прича свако шта хоће него да је то пре бахатост“.

„Ти медији нису слободни од притисака власти. Они су слободни од разума, логике, морала, пристојности. Медији у Србији већ више од шест година су слободни од везе за стварношћу и од најелементарнијег узуса професионалности. Уместо да медији буду узор културног, цивилизованог и пристојног обраћања публици с поштовањем они су постали узор крајње непристојном некултурном, неморалном, понижавајућем и срамотног односа према читаоцима и гледаоцима. Уместо да објективно, аналитички и критички обавештавају о стању у друштву што је њихов основни задатак они шминкају, кривотворе и производе непостојећу стварност“ рекао је Требјешанин који је  подсетио и на афоризам Рада Јовановића који гласи  „Прошао сам цео свет, али нигде народ не живи лепше него на нашој  телевизији“.

Грађани су се после митинга упутили у нешто дужу протестну шетњу главним градским улицама и вратили на плато где је нови скуп заказан за седам дана у  исто време.

Извор: www.zoomue.rs

Аутор: Жанка Ерић, ИнфоЕра