Шетња за Оливера Ивановића: Нас је ипак више

Колона је кренула у 18 часова са Студентског трга, а предводили су је представници Локалног фронта који су од 12. јануара пешачили до Београда.

Они су носили велики транспарент на коме је писало „Нас је ипак више“, а у потпису „Почело је“ и „Један од пет милиона“. Грађани нису носили друге транспаренте, шетали су у тишини, на Тргу Славија су упалили свеће и светла на телефонима, а међу њима били су и лидери Савеза за Србију.

На платоу испред Филозофског факултета глумац Бранислав Трифуновић рекао је да је то меморијална шетња у част „човека који је мислио својом главом и борио се за мир за мир и заједнички живот Срба и Албанаца на Косову и Метохији“.

„Годину дана касније не зна се ко га је ликвидирао и ко је изговорио ‘смакните га’, само смо добили информације ко није“, рекао је Трифуновић и оценио да је у питању политичко убиство.

Учесници протестне шетње упалили су вечерас на Тргу Славија свеће и светла на мобилним телефонима, поводом годишњице тог неразјашњеног убиства.

Посебну врсту почасти одали су активисти „Локалног фронта“ који су на протест дошли из Краљева, пешака, прелазећи 167 километара пута који су назвали „Ибарски марш“.

Они су се кретали Ибарском магистралом четири дана, правећи само мање, неопходне паузе, да би данас стигли пред Београд, где су их сачекали и поздравили бројни грађани али и активисти иницијативе „Не да(ви)мо Београд“.

Активисти „Локалног фронта“ стигли су на протест праћени аплаузима, наклонима, поздравима „Браво, Краљево“ па и понеком сузом старијих грађана који су се окупили да их дочекају. Иако је раније наведено да на овом протесту неће бити скандирања, грађани нису могли да се суздрже да не поздраве на овај начин „Ибарски марш“ активиста који су допешачили из Краљева.

Један од лидера Савеза за Србију, Драган Ђилас, јуче је путем свог твитер налога поручио да би активисти Локалног фронта требало да стану на чело данашње протестне шетње с обзиром на подвиг који су учинили пешачећи до Београда.

Шетњу је организовала група „Један од пет милиона – Стоп крвавим кошуљама“ која суботом организује портесте у Београду, а са разгласа су грађани позвани да дођу на следећи протест у суботу, 19. јануара.

Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године испред просторија ГИ СДП у Косовској Митровици, а јавност и даље није обавештена да ли је постигнут напредак у истрази тог случаја.

Неистражена убиства, напади на политичке неистомишљенике, новинаре и угрожавање основних слобода, неки су од главних разлога због којих се протести у Београду одржавају већ седму недељу за редом.

До сада је одржано шест протеста суботом, почев од првог под називом „Стоп крвавим кошуљама“ који је организовао Савез за Србију због напада и бруталног пребијања једног од лидера СЗС Борка Стефановића. Окупљања су се касније наставила под вођством грађана и активиста под називом „Један од пет милиона“, а данашњи протест је посебно издвојен под називом „Први од милион разлога – за Оливера“.

Извор: Данас