Стаматовић: Крај Александра Вучића почео је на Златибору!

Чајетина – Пре неколико дана на Златибору могао се видети величанствен призор. Неколико хиљада грађана сложно је отворило градњу Гондоле на Златибору заједничком радном акцијом. Иако је министарка раније најавила да је дозвола за градњу спремна, испоставило се да од дозволе нема ништа. Градња је заустављена до даљњег уз образложења о нерегуларностима, која, како наводе у општини Чајетина, нису вредна ни помена.

Радну акцију градње гондоле отворио је председник општине Чајетина који се том приликом обратио окупљенима са речима да сви који су дошли под присилом слободно оду, јер они нису напредна странка. Након недобијања дозволе, он је у неколико статуса на друштвеним мрежама без пардона оплео по напредњацима правећи компарацију о Синиши Малом и његовом рушењу без дозволе.

Голд Гондола је озбиљан пројекат који ће туризам на Златибору још више унапредити. Трошкове инвестиције покрива искључиво општина Чајетина, што је данас реткост, јер видимо да се за сваки ситницу општине, ма колико новца имале на располагању ослањају на државни буџет. Мислите ли да је између осталог, поред политичке позадине која сигурно постоји, и управо то општинско финансирање пројекта један од разлога зашто вам није издата дозвола, будући да сте на тај начин спречили и бројна друга условљавања, да не кажемо рекетирања али и могућност да власт опере новац преко овог пројекта?

Два су разлога због чега власт оспорава ову инвестицију. Прво закон о јавним набавкама који је тако конципиран да се тренутно одвија највећа пљачка и државне и народне имовине и буџета републике Србије на јавним набавкама. Ту се вештачки или у премерима или у предрачунима, или идејним решењима тих пројеката енормно увећавају тржишне цене и касније то бива репер за узимање почетне цене на тендеру.

Овде је подељено тржиште извођења радова у Србији, тачно се зна ко које послове може и сме да добије. Тако да су тржишне цене увећане, можда и, између 3 и 5 пута у односу на реалне цене. На овој јавној набавци општина Чајетина је направила уштеду од 5 милиона евра зато што је раздвојила набавку опреме од извођења радова и у преговарачком поступку са произвођачем опреме смањила цену за скоро 2, 5 милиона евра, што је данас реткост да се у Србији поступа на такав начин.

И овде смо потенцијалним политичким криминалцима ускратили могућност да на овако једном вредном пројекту се додатно обогате на народној грбачи.

То је један разлог због чега оспоравају ову инвестицију, зато што се моћници из владајуће гарнитуре на овој инвестицији од 13 милиона евра нису уградили и то им смета, то им боде очи.

Други разлог јесте што се траса ове гондоле налази највећим делом на земљишту које је, где чуда, опет овај режим планирао да поклони својим страначким пријатељима и припадницима владајућег режима који би се још једном и енормно обогатили на земљишту које је непроцењиве вредности и нанела би се штета.

Непроцењиве вредности за буџет државе Србије, а наравно и за развој читавог овог краја. Јер би на овај начин конролисали комплетне инвестиције на Златибору. Контрола развоја општине Чајетина је сад под општинском управом и управом овог народа који и учествује у доношењу одлука и бира одборнике и даје легитимитет овој власти и ми то поштујемо и то су два основна разлога због чега се овај пројекат оспорава.

Они нон стоп покушавају заменама теза са републичког нивоа да пребаце лоптицу у туђе двориште, односно у двориште општине Чајетина, да ми набављамо опрему, да не желимо да тражимо грађевинску дозволу, да хоћемо да радимо без грађевинске дозволе, да нећемо да радимо по закону, а управо је супротно. Све ово што актуелни режим приписују нама по Гебеловским методама, они раде и хоће да преко својих медија, својих плаћених гласноговорника и утицајем на све државне институције од полиције до тужилаштва, да изврше притисак и компромитују читаву ову идеју.

Јер модел владавине Александра Вучића јесте прво да вас ваља по блату, да износи неистине и касније да смењује и одбацује своје најближе сараднике. То може у Српској Напредној странци, овде у Чајетини сигурно не може, јер овде је власт од народа бирана, не од политичке партије. Огромна је то разлика али они то не схватају и увек ће овде на Златибору поломити зубе, било која де је власт или било која сила да се надвије над Златибор и да покуша да оствари неке своје криминалне циљеве неће моћи зато што овде народ штити своју имовину, овде народ управља, овде се народ пита.

Како коментаришете то што поједини политичари попут муфтије Зукорлића без икаквих сметњи али и без дозволе граде по Србији, док други као Синиша Мали исто тако руше без дозволе. Шта је потребно данас да би неко без икаквих последица могао тако да се понаша?

Потребно је да имате подршку премијера Александра Вучића и председника Томислава Николића и онда можете да радите шта хоћете. То је дакле њихов принцип, ако је део владајуће коалиције, а очигледно да јесте, Зукорлић који седи у тој истој Влади и где премијер каже да ће Зукорлић да изведе пет хиљада људи да брани оно што је нелегално саграђено, а ми ништа нисмо нелегално саградили. Ми планирамо и тражимо грађевинску дозволу а они нам не дозвољавају, не дају грађевинску дозволу, не дају да градимо у складу са законом ал` хоће нешто да нам забране. Тако да имају два аршина.

Данас, ако је српски народ, српска јавност упозната са овим и што више људи буде чуло за ову нашу голготу и напоре где се просто боримо као Давид против Голијата, али у овој библијској поучној причи сигурно ће овде Давид да победи Голијата, јер они неће моћи против народа. Опет кажем ко се са народом судио спор је изгубио, а они су одавно кренули у спорове са народом. Тако да је ово почетак краја и објава краја власти Александра Вучића и његове гарнитуре, и то је јасно послата порука са Златибора.

Ви сте у више наврата упозоравали да се власт спрема да прода аеродром Поникве Арапима. Заправо, власт малтене моли Арапе да узму наш аеродром, а у јавности тај поступак оправдава превеликим трошковима, док истовремено одбија сваки разговор преузимања аеродрома са Вашом општином…

Све оно што је још остало профитабилно и што је од националног интереса, они су добили задатак да пренесу странцима или својим партијским пријатељима. Пријатељима који су се за кратко време власти обогатили на народној муци и невољи и изнели огроман новац напоље преко офшор компаније, као што то раде у Црној Гори, и сада покушавају да као страни инвеститори да оперу тај новац и наводно као добротвори да улажу Србију, том истом народу од ког су претходно покрали и да им народ буде слуга.

Уместо као на на овом позитивном примеру овде на Златибору да свако буде свој газда и да одлучује о својој судбини.

Ми ћемо се бунити и против приватизације природних ресурса и свега што је од националног интереса, као што су Телеком Србија, аеродроми. Он хоће да буде господар свега: воде, ваздуха земље; што је преамбициозно за једног, како он мисли да је велики, а време ће показати колико је био мали у односу на магеломанске своје и нереалне захтеве и болесне амбиције. То су болесне амбиције малих политичара.

Весна Веизовић / Васељенска ТВ