Стаматовић: Морамо да побољшамо социјални и материјални статус војника

Председнички кандидат Милан Стаматовић саопштио је данас, после састанка са представницима Војног синдиката Србије да је неопходно побољшање социјалног и материјалног положаја припадника Војске Србије.

Морамо да вратимо достојанство српском војнику које је увек имао кроз историју, јер без уважавања и поштовања кадрова запослених у војсци не можемо очекивати да наша држава буде сигурна и безбедна” – рекао је Стаматовић.

Он је навео да војска обавља најодговорнији посао у држави, а да 81 одсто запослених има плату која је нижа од републичког просека и додао да ће “ако се нешто не предузме” Србија остати без војске, “јер ће је сви припадници напустити због лошег материјалног стања“.

Стаматовић је оценио да земље у окружењу повећавају војне буџете, а Србија урушава свој одбрамбени систем под, како је навео, утицајем “НАТО лобиста” и Међународног монетарног фонда који константно смањује плате и дневнице војницима с циљем да се Србија прикључи НАТО-у.

Покренућу акције бесплатних здравствених прегледа широм Србије

Он залаже се бесплатне прегледе за све становнике удаљених села у Србији по узору на Златибор и општину Чајетина.

“ Као што локална самоуправа Чајетина брине о здрављу својих суграђана из удаљених места, концепт ”Медицинско село” који примењујемо на Златибору, мора да се прошири на целу Србију, јер је неопходно да обезбедимо бесплатне здравствене прегледе свим грађанима који живе у неприступачним крајевима и који нису у могућности да свакодневно посете лекара или немају здравствену књижицу, а прегледи су им неопходни” – изјавио је Стаматовић.

Он је рекао да ће као председник Републике инсистирати да се овакве акције бесплатних здравствених прегледа прошире на свако место и село у Србији и подсетио да су најугроженије категорије становништва, стари и немоћни остали да живе у удаљеним селима без икакве здравствене заштите и помоћи.

Захваљујући организованом превозу и одласку лекара и медицинских радника до најзабаченијих места у Србији, становници тих села добиће адекватну здравствену помоћ, чиме ће равноправно као и сви остали грађани наше земље остварити право на здравствену заштиту које им по Уставу припада” – закључује Стаматовић.

Извор: blic.rs