Стаматовић отказао састанак са Ружићем због протеста СНС-а на Златибору

БЕОГРАД-Председник општине Чајетина Милан Стаматовић отказао је данашњи састанак са министром државне управе и локалне самоуправе Бранком Ружићем изражавајући незадовољство због протеста који Српска напредна странка (СНС) организује данас на Златибору због тога што је наводно чајетинска општина дала под хипотеку Спомен обележје погинулим борцима у Другом светском рату на Шуматном брду на Златибору.

Ружић је на разговор у Београду позвао челнике локалних власти Чајетине, Шапца и Параћина након што је за данас Стаматовић најавио протест становника златиборског краја испред Владе Србије, како би масовно изразили „незадовољство градјана Чајетине и Златибора због антиуставне и противзаконите Уредбе о проглашењу Парка природе ‘Златибор’, дискриминаторског односа актуелне власти према тој локалној самоуправи и опструкције изградње златиборске гондоле“.

„Нажалост, састанак данас није одржан, а разлог за то јесте што је СНС баш на данашњи дан организовао протесте на Златибору, кандидујући једну неистиниту и нетачну тему да је општина Чајетина ставила хипотеку на споменик, што уопште није тачно“, казао је Стаматовић новинарима испред Министарства државне управе и локалне самоуправе где је са председницима општине Шабац и Параћин, Небојшом Зеленовићем и Сашом Пауновићем дошао и затражио да се откаже састанак.

Посланик СНС из Прибоја Крсто Јањушевић недавно је у Скупштини Србије рекао да је општина Чајетина ставила под хипотеку Спомен-обележја погинулим борцима у Другом светском, после чега је Повереништво чајетинског одобра СНС-а најавило да ће данас орагнизовати протест на Златибору због „срамног стављања под хипотеку“ тог споменика, што Стаматовић тврди да није истина.

Стаматовић је навео да иако је „пружио руку и показао добру вољу“, како би разговарали са министром и превазишли постојеће проблеме ипак се суочио са провокацијама СНС-а.

„Ако смо пружили руку и показали добру вољу, ако смо ми били проблем и отказали протест у Београду, прихватили договор и учешће на састанку, где би се превазишли проблеми, ми имамо провокацију од СНС, да организују протест. Они нису били спремни да направе компромис… Одговорност је на Српској напредној странци и Александру Вучићу“, рекао је Стаматовић.

Додао је да ако не буде разумевања и ако се наставе провокације, попут данашње, приступиће се једином могућем начину који им преостаје да се њихови захтеви испуне и да се поштује Устав Србије.

„Ако и даље буде оваквих провокација, ми ћемо се сигурно договорити да једини могући начин који нама преостаје је да се изборимо помоћу народне иницијативе за наше захтеве да се поштују Устав и закони, те да нам омогуће право на рад и да нема те политичке дискриминације у општинама Чајетина, Параћин и Шабац“, казао је он.

Стаматовић је раније изјавио да „привремено одлагање“ протеста „не значи коначно одустајање од масовног изражавања незадовољства градјана Чајетине и Златибора због антиуставне и противзаконите Уредбе о проглашењу Парка природе ‘Златибор’, дискриминаторског односа актуелне власти према тој локалној самоуправи и опструкције изградње златиборске гондоле“.

У општинама Чајетина, Параћин и Шабац на власти су представници опозиције.

Преузето са сајта: http://zoomue.rs/stamatovic-otkazao-sastanak-sa-ruzicem-zbog-protesta-sns-a-na-zlatiboru/