Стаматовић: Прави је тренутак да се малинари удруже и одупру режимској отимачини

Председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС) Милан Стаматовић данас је оценио да држава уништава произвођаче малина у Србији и препушта их самовољи власника хладњача и препродаваца и позвао је малинаре да се придруже протестима.

“Држава треба да подстиче производњу малине чија је годишња вредност извоза од 250 до 300 милиона евра, заустави неконтролисан увоз и обезбеди праведније услове за пласман целокупног рода на тржиште Европске уније и Русије”, рекао је Стаматовић.

Како је саопштила Здрава Србија, он је указао да је откупна цена малина најнижа у последњих 30 година и да произвођачи тог воћа не могу да преживи од сопственог рада.

Стаматовић је позивао све малинаре и њихова удружења, без обзира на блискост овој или оној политици, да се придруже протестима малинара из Златиборског округа, како би се “заједничким снагама, одупрли режимској отимачини”.

“Нико, па ни Вучићева полиција никада више не сме да диже пендрек на произвођаче малина, нити режим да их понижава, нудећи им 80 или 90 динара за килограм тог воћа, иако се зна да се извозне цене крећу од 1,95 до 2,20 евра”, рекао је Стаматовић.

Додао је да произвођачи малина знају да цену малина треба да одређује тржиште и да држава о томе не одлучује, али да “у Србији одлуку о цени доноси искључиво група шверцера која зарађује милионе евра на грбачи сељака, тако што драстично снижава откупну цену српске малине и препродаје јефтине малине из увоза као домаће, по знатно већим ценама, на иностраном тржишту”.

“Свима је јасно за кога ради ненародна власт у Београду и ко се у Србији богати на рачун поштених малинара који су дошли до просјачког штапа, захваљујући ‘напредној политици’, чија је једина брига како да што више напуне џепове својим тајкунима”, казао је Стаматовић.

Он је истакао да председник Србије Александар Вучић није решио ниједан од горућих проблема малинара “почев од дефинисања откупне цене малине за прошлу годину, до исплате надокнаде за претрпљену штету на малињацима за 2017. и 2018. годину, проузроковану временским непогодама, иако је у изборним кампањама најављивано да ће то председник, као од шале, све решити”.

Извор: https://naslovi.net/2018-06-04/beta/stamatovic-pravi-je-trenutak-da-se-malinari-udruze-i-odupru-rezimskoj-otimacini/21770152