Стаматовић: Србима из дијаспоре обезбедити право да бирају, али и да могу да буду бирани у Србији!

Чајетина, 30.10.2019 – Питање пуне заштите права Срба у региону и дијаспори, олакшано добијање двојног држављанства, изборно право и активније учешће наших сународника у политичком и друштвеном животу матице Србије, мора да буде једна од најважнијих националних и државних стратегија – изјавио је Милан Стаматовић, председник Здраве Србије (ЗС), истичући да је недопустиво да актуелна власт, пре свега, не поштује чињеницу да је српска дијаспора носилац економског развоја Србије и да вредност њених улагања, премашује износ директних страних инвестиција.

– Нашим сународницима се, не само декларативно, него и практично мора обезбедити и пасивно и активно бирачко право у матици, дакле и да бирају и да могу да буду бирани. Јер, ако погледате само податке из 2018. године, уверићете се да је српска дијаспора унела у Србију укупно шест милијарди евра, како путем банкарских дознака, тако и посредством потрошње и директних улагања у свој крај, док је, с друге стране, нето вредност страних директних инвестиција, те исте године, износила 3,8 милијарди евра, при чему не смеју да се забораве огромна издвајања државе Србије, односно субвенције које се дају страним компанијама за свако новоотворено радно место – каже Стаматовић.

Српска дијаспора је огроман неискоришћен потенцијал српског народа који је до сада би само предмет политичке манипулације и економских злоупотреба, а о каквој економској снази наше дијаспоре се ради, најбоље говори податак да је од 2010. до 2018. године, по основу уплата из иностранства у Србију стигло више од 25 милијарди евра – истиче Стаматовић, додајући да је тема дијаспоре актуелна само у време изборне кампање, а да се нико у међувремену не запита да ли ти људи имају основна права у својој матичној земљи, попут права на држављанство, бирачког права, права на здравствену заштиту, високо школство и могућност економског деловања који им морају бити доступни, под истим условима, као и свим осталим српским држављанима који живе у Србији.