Стаматовић: Уредбом о Парку природе власт наставља са притисцима

Чајетина, Златибор – Уредбу о проглашењу Парка природе „Златибор’’, коју је влада донела на седници прошлог четвртка јесте наставак „правног силовања политичких противника“, каже председник општине Чајетина Милан Стаматовић.„Овде се врши противприродни блуд над власницима вековног земљишта на Златибору. Ми поносни Златиборци нећемо дозволити да било ко над нама врши противприродни блуд“, рекао је Стаматовић за Глас западне Србије.

Шта конкретно значи таква одлука за Златибор и за мештане?

Овај парк природе се односи највећим делом на приватне парцеле и над приватним власништвом. Морам да нагласим да ово није закон, то је противприродни блуд једне партије. Уредба не важи на парцеле где су они поклонили земљиште својим партијским тајкунима и криминалцима, али зато важи за приватне власнике парцела који ће морати да напусте своје имања, јер неће моћи да раде ту и мораће да иду у Вучићеве и Брнабићкине фабрике и да раде тамо као најамна радна снага. Буквално, од добрих српских домаћина праве сиротињу који ће морати ово земљиште по јефтиним ценама продати и сутра када они буду извршили промет тог приватног земљишта они ће ту уредбу како су донели тако поништити и добиће приватно земљиште по повлашћеним ценама. Тада ће они почети да граде и за њих неће важити никаква уредба и национални парк. Наводим пример Копаоника који је Национални парк па видите какви објекти и колико се тамо гради. За њих ништа није свето па ни ти национални паркови, а камоли ове политичке уредбе које доносе мимо закона. Ово ако има форму закона мора да прође неку процедуру, увиде, расправе да иде у скупштину, а ово је уредба двоје људи.

Зна ли се тачно шта обухвата парк природе, које су границе?

Тачно се зна, највећи део је приватно земљиште где је прва или друга зона, што значи да морате да идету у Београд да клечите и молите да би могли нешто да градите. У првој зони где су највише приватна власништва нема развоја, нема изградње путева, нема изградње викендица, кућа. Морам да поручим да је ово обрачун и међу њима, велики број њихових тајкуна је купило земљиште приватно по Златибору и вероватно се они на тај начин обрачунавају. Да нагласим да ово неће имати последице по буџет општине Чајетина, нас то неће ништа угрозити, али ће угрозити неке поштене људе који живе или се они свете онима који су јефтино купили ту земљиште па им овом уредбом забрањују да граде.

Рекли сте да нема градње, али рецимо на приватним поседима, ако неко хоће да догради своју кућу и да нешто промени, да ли он то може и коме треба да се обрати?

У првој зони не може ништа, у другој и трећој зони мора да се обрате Министарству и да клече пред вратима, да одлазе по сагласности. Морам да нагласим да крше и наш просторни план генералне регулације, јер је нашим плановима у тој зони предвиђена градња и доведени су ти људи у заблуду који су куповали велике и огромне парцеле, због земљишта које није стављено у функцију. Замислите апсурда, бруке и срамоте да се неко залаже за заштиту природе ко се на други начин залаже на противприродни блуд.

Извор: Глас западне Србије