Стаматовић: Зашто председник Републике “није надлежан” за малинаре, иако га грађани масовно бирају за председника свих општина у Србији?

Чајетина, 31.1.2019Како то, одједном, председник Србије, као што тврди његов кабинет, више “није надлежан” за решавање вишегодишње бруталне пљачке српских малинара од стране напредних хладњачара и страначких шверцера, а до јуче, јесте био надлежан за кампању уцена и давања лажних обећања, од пропагандног “гарантовања” примерене откупне цене малине за 2017. и 2018. годину, преко најаве изградње најмање две фабрике за прераду 5.000 тона малине у Ариљу и Пожеги, до обећавања адекватних државних надокнада за претрпљену штету проузроковану невременом у претходне две године, и сличних лажи које су уза зид сатерале десетине хиљада малинарских породица у земљи – упитао је Милан Стаматовић, председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС), поводом званичног одговора Вучићевог кабинета представницима седам удружења малинара Западне Србије, на њихов захтев да се председник Републике укључи у решавање проблема око утврђивање откупне цене малине за прошлогодишњи род.

– Председник Републике, ето, “по Уставу, није надлежан” за малинаре, али му то не смета да тај исти Устав бескрупулозно крши узурпирајући и надлежности Владе, и премијера, и министра иностраних послова, и министра правде, и министра полиције, и функцију тужиоца и врховног кадије и уставног судије, и шефа државне касе и врховног полицијског полиграфисте. Нити му пада на памет да се повуче са места председника Српске напредне странке, иако је претходно на то, све цитирајући Устав, натерао бившег председника Томислава Николића. Шта више, “уставне надлеђности” му, према његовом личном тумачењу, нису сметња ни да се грубо поиграва законима и здравом памећу свих грађана, кандидујући се, као носилац листе, за председника свих 200 општина и градоначелника свих градова Србије – приметио је Стаматовић.

 

Здрава Србија подсећа да, према Уставу, председник Републике изражава државно јединство и представља Републику Србију у земљи и иностранству, указом проглашава законе које парламент усвоји, поставља и опозива амбасадоре Србије, даје одликовања и командује Војском, поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије, расписује изборе за народне посланике и предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе, те даје помиловања.