Свечано отворена млекара Наша Златка

Преседник општине Чајетина Милан Стаматовић уз присуство представнице Делегације Европске уније у Републици Србији Елизабетом Саторел и представницима Министарстава за европске интеграције Миљаном Матовић и Министарства пољопривреде Зораном Мићевићем,  свечано отворио Мини млекару „Наша Златка“ у Кривој реци, општина Чајетина.

Млекара Наша Златка  је резултат пројекта ОД МЛЕКА СА НАШИХ ПЛАНИНА, који општина Чајетина и Златиборски Еко Аграр реализују у партнерству са општинама Плав и Андријевица из Црне Горе. Пројекат се кофинансира средствима Европске уније у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора.

Овакви пројекти имају за циљ да помогну очувању малих произвођача и део су стратешког плана Општине Чајетина, истакао је Стаматовић и додао да се оваквим пројектима спречава монопол у производњи млека супротно од програма Владе Србије и министрарства пољопривреде који се односи на стимулацију и подршку већим произвољачима, док се на мале производње не обраћа пажња, а они су значајни и битни за очување традиционалних органских производа.. “Оснивањем Јавног предузећа добијамо брендирани производ са оригиналним пореклом. Циљ општине Чајетина јесте да исти принцип примени и са свим другим производима и културама које су специфичне за Златиборски округ” рекао је Стаматовић.

Основни циљ реализације пројекта јесте подршка малим произвођачима са подручја општине Чајетина  и  обезбеђивање сигурног пласмана вишкова сировог млека, од којег се производе  традиционални брендови златиборског краја – сир и кајмак. Поред сигурног откупа, мали произвођачи ће кроз сет едукација у оквиру пројекта, имати прилику да унапреде  знања у областима које су од кључног значаја за побољшање квалитета млека.

Пројекат је започет у септембру 2016. године и у периоду од годину дана завршени су инфраструктурни радови  на реконструкцији и адаптација постојећег објекта на локацији сточне пијаце у Кривој Реци. Након тога,  инсталирана је савремена опрема у складу са стандардима и прописима о безбедности хране, чији капацитет од 3.000 литара свежег млека гарантује/обезбеђује максималну дневну производњу од 200 кг кајмака и 300 кг сира. Тиме су се стекли предуслови да млекара Наша Златка започне производњу и освајање локалног тржишта.

Менаџер пројекта и директор ЈП Златиборски Еко Аграр, Владимир Бојовић истакао је да вредност пројекта српске стране износи 175.000,00 еура од којих је донација Европске уније 140.000,00 еура,  а разлику  је суфинансирала локална самоуправа општина Чајетина. Бојовић је додато да ће млекара „Наша Златка“  откупљивати млеко искључиво из пољопривредних газдинстава са територије општине Чајетина. Циљ је да туристима понудимо храну која је аутентична и  заиста произведена на овим просторима и да се пружи подршка и гаранција квалитета угоститељима и хотелијерима. У млекари је тренутно запослено пет радника. Што се тиче капацитета неће се кретати одмах са свом количином него са 1.000 литара откупа, а како производња буде напредовала тако ће се повећавати и капацитет откупа и производње, закључио је Бојовић.

Представница Делегације Европске уније у Републици Србији Елизабета Саторел истакла је да се уверила да млекара располаже квалитетном опремом и стручним кадром и позвала је Општину Чајетина да поново конкурише са сличним пројектима који су од великог значаја за Златиборски округ и Србију.

Миљана Матовић испред Министарстава за европске интеграције истакла је да је овај пројекат један од пет који су подржани у оквиру позива који је расписан 2015. године од укупно 139 пројеката који су поднешени на истом позиву за прекограничну сарадњу Србија – Црна Гора. Сви пројекти су отпочети са реализацијом у јесен 2016. године, а овај пројекат је први који је до ове фазе и реализован. Пројекат има за циљ максимизацију капацитета природних потецијала и сточарства као традиционалне делатности општине Чајетина, закључила је Матовић.

Зоран Мићевић испред Министарства пољопривреде истакао је да овакви пројекти осигуравају сигуран пласман млека, гарантованих откупних цена и објеката за прераду пољопривредних производа у селима што доприноси опстанку и развоју српске пољопривреде.