Успјешни, јер не слушамо туђе налоге

Предсједник Општине Чајетина и лидер “Здраве Србије” Милан Стаматовић казао је да успјех те локалне самоуправе лежи у чињеници да су првенство дали интересима грађана Златибора, а не испуњавању налога централних власти.

– Захваљујући ставу да нисмо слушали налоге СНС-а и нашем одговорном односу и обавезама према локалном становништву, јер нас је бирао народ, ми смо остали једни од ријетких који не слушају налоге са стране. Нисмо уцијењени, нисмо поданици и зато не морамо да слиједимо промашене инвестиције СНС-а и одлуке које су на штету српског народа, рекао је Стаматовић у интервјуу за “Слободу”.

Он је навео да подржава све акције које су у функцији опстанка српског народа у Црној Гори.

– Подржавам и промоцију традиционалних српских вриједности, што данас, изгледа, није популарно у Србији у Црној Гори, истакао је Стаматовић.

Он је подсјетио да је Чајетина, иако мала по броју становника, једна од озбиљнијих што се тиче економских показатеља, напретка и свега оног што је карактерише као успјешну самоуправу.

Стаматовић је указао да су основне дјелатности у Чајетини пољопривреда и туризам – који чине двије комплементарне гране привреде.

– По свим параметрима који се узимају за вредновање једне локалне самоуправе, Општина Чајетина је међу првих пет: има највећи буџет по глави становника у Србији, најнижу стопу незапослености – испод пет одсто, планску документацију, одличну инфраструктуру која је веома битна за развој једне локалне самоуправе. Десет година смо радили на томе и сада полако почињемо да убирамо резултате свог одговорног рада према локалној самоуправи, казао је Стаматовић.

Једна од главних дјелатности Чајетине је туризам. Имате ли какве везе са Црном Гором, да ли сте повезани са спортским или другим организацијама?

– Општина Чајетина се географски налази на идеалном простору, на раскрсници путева који воде од Београда ка Црногорском приморју, према Републици Српској, Сарајеву, а ту је и Ниш, тако да се налазимо на 200 километара од великих градова бивше Југославије и Србије. Златибор се налази на тој тромеђи и самим тим је погодан за инвестиције. Ми смо свој географски положај искористили, односно донијели добре одлуке. Највећи број туриста и инвеститора је из Црне Горе, а за њима слиједе Београд, Нови Сад и Република Српска. Велики број црногорских спортских екипа долази на Златибор на базичне припреме, тако да та сарадња и дан-данас постоји, јер се добрим дијелом Општина Чајетина ослања на црногорске туристе и инвеститоре који улажу огроман новац у Златибор. Подсјећам да је и познати кошаркаш Никола Пековић  одлучио да свој капитал уложи у Златибор.

Каква је сарадња Чајетине са Владом Србије?

– Ту нема сарадње. Ми смо једна од ријетких локалних самоуправа која није прекомпонована са републичким нивоом. Успјели смо да се одупремо жељама и сулудим идејама нашег предсједника Александра Вучића да све локалне самоуправе уподоби и прекомпонује у Српску напредну странку, те да укине вишепартијски систем за који смо се борили. Општина Чајетина једна је од ријетких локалних самоуправа која пркоси тој политици СНС-а. Ако хоћете да направите добар резултат и да направите једну добру локалну самоуправу, наша јесте девиза: „Само не слушајте налоге српске владе и Српске напредне странке и загарантован вам је успјех“. Зато смо и најуспјешнија локална самоуправа, зато највише издамо грађевинских дозвола, највише забиљежимо туристичких ноћења и посјетилаца.

Мене је на мјесто предсједника Општине Чајетина изабрао народ, нисам постављен декретом као неки други предсједници општина у Србији. Захваљујући ставу да нисмо слушали налоге СНС-а и нашем одговорном односу и обавезама према локалном становништву, јер нас је бирао народ, ми смо остали једни од ријетких који не слушају налоге са стране. Нисмо уцијењени, нисмо поданици и зато не морамо да слиједимо промашене инвестиције СНС-а и одлуке које су на штету српског народа. За сада, уз подршку наших грађана, који нам већ четврти мандат дају подршку, пркосимо и остајемо на власти, што је један добар гарант и показатељ да не морате бити успјешни ако сте близу Београда, ако сте близу власти.

Прошле године сте имали сукоб са Зораном Михајловић, приликом њене посјете Чајетини, шта је конкретно било у питању?

– Ради се нашем напору да заштитимо државну имовину и интересе наших грађана, с обзиром на то да не слушамо политичке налоге који долазе из Београда. Открили смо једну невиђену манипулацију гдје је актуелна Влада и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на челу са Зораном Михајловић хтјело да поклони 2.213 хектара приватним лицима. Ми смо то спријечили и још увијек водимо ту борбу. Те парцеле су предмет жеље да се државна имовина пренесе на приватна лица, а касније да сарадници Вучића и његовог брата ту државну имовину продају својим блиским пријатељима, Арапима, или економским мигрантима који неконтролисано данас улазе у Србију.

Од малог створили велико

– Ми смо у својим плановима развоја зацртали да туристичку привреду подигнемо на виши ниво и допунимо је, заједно са традиционалним производима који су вјековима прављени на овом подручју. За сада смо добрим дијелом успјели да од једне мале, потпуно уништене, девастиране општине када смо дошли на власт 2001. године, направимо једну од најуспјешнијих локалних самоуправа данас у Србији, истакао је Стаматовић.

Слобода нема цијену

Свим срцем подржавамо “Слободу” и дајемо пуну подршку свему што радите за опстанак српског народа у Црној Гори , као и на промоцији традиционалних српских вриједности што данас, изгледа, није популарно у Србији и Црној Гори, казао је Стаматовић.

Текст преузет са https://www.in4s.net/stamatovic-uspjesni-jer-ne-slusamo-tudje-naloge/