”УСТАНИ ЗА КОСОВО!” Бојкот није решење, ево како можемо да спречимо издају Косова!

Бројне јавне личности дале су подршку референдуму, који има за циљ да спречи потписивање правно обавезујућег споразума Србије са њеним делом територије, којим би се прекршио Устав. Да ли је референдум о Косову и Метохији неуставни чин, као и о стратегији за референдум, разговарали су политичар и правник Дејан Мировић, покретач иницијативе и лидер покрета ”Образ” Младен Обрадовић, као и политички аналитичар Михајло Меденица.

Мировић, Меденица и Обрадовић (Илустрација: Правда)

Они су у телефонском разговору у емисији ”Контраспин” на радију ”Снага народа” коментарисали наводе медија о иницијативи ”Устани за Косово”, која према њиховим речима има за циљ да се прикупи 100 хиљда потписа како би се реуглисало гласање и спречиле манипулације и злоупотребе на референдуму, за који наводе да је најбоље решење у овом тренутку да се спречи издаја Косова и Метохије и даље урушавање суверенитета Србије.

Мировић је током директног укључења оценио да постоји велики ризик од манипулације, као и да је за очекивати да Александар Вучић покуша да изманипулише грађанима зарад опстанка на власти, али да је у овом тренутко ово послењи покушај да се спречи такав сценарио. Он се усагласио са осталим учесницима дебате и нагласио да је потребно учинити све кораке како би се спречила издаја дела наше терориторије.

– Да живимо у нормалној земљу, да скупштина ради свој посао и да је нормална ситуације то би било питање за Уставни суд. Међутим он он је већ показао своју неспособност и одбио да се изјасни о ”Бриселском споразуму”, и тиме ставио се у службу режима који га је подписао – оценио је Мировић.
Покретач иницијативе Младен Обрадовић, позвао је у прогласу ”Устани за Косово” српски народ да спречи протиуставно деловање власти и одупре се притисцима Запада и навео да су бројне познате личности подржале, за које оцењује да нису под контролом режима.

Они су током емисије упоредили референдум Велике Британије за излазак из ЕУ, као и референдум у Шкотској, са референдумом у Србији за који верују да је неизбежан и који желе да предупреде тј. предухитре власт. Према његовим речима, поребнан је снажан консензус за одбрану терироријалне целовитости, због чега су се одлучили на овај корак и позивали грађане Србије да подрже инцијативу у којој се наводи:

”Браћо и сестре, српски народе, грађани Србије. Западне силе захтевају да власт у Србији хитно потпише правнообавезујући споразум којим би се сепаратискичким властима у Приштини пружило ‘де јуре’ признање и омогућио улазак у Уједињене нације, а Србија трајно одрекла своје највеће светиње – Косова и Метохије.  Уместо да одбаце овај ултиматум, појединци покушавају да нас убеде да је Косово одавно изгубљено и да више никад неће бити наше, и да зарад испуњавања услова Европске уније треба заувек да се одрекнемо Грачанице и Газиместана, Пећке патријаршије и Високих Дечана, царског Призрена,и јуначких Кошара. Али и више стотина мијијарди евра природних и других богатстава, 17 одсто територије Србије, 250 хиљада прогнаних из јужне српске покрајине и преко 150 хиљада Срба који живе и опстају на Косову и Метохији.  Зато Иницијатива сматра да је масовно изјашњавање грађана за одбрану КиМ — наше Старе Србије — једини, а уједно и најбољи, начин да се правним средствима спречи велеиздаја и очува сувереност и целовитост државе Србије, која је потврђена и Резолуцијом УН 1244, али и подршком Русије, Кине, пет чланица ЕУ и бројних других земаља које чине две трећине човечанства. Да бисмо се успешно супротставили цепању наше земље, потребно је да сви ми, који не пристајемо на предају КиМ, храбро, јасно и гласно станемо у одбрану Устава Србије, државотворног права српског народа и Светолазаревског завета и спречимо намере оних који би се трајно одрекли највеће српске светиње. Куцнуо је час да устанемо из обамрлости и чамотиње! Управо сада је прилика да покренемо себе и своје ближње за одбрану КиМ и то, Уставом и законом зајемченим, правним средствима. И зато, како је говорио Патријарх Павле — учинимо све што је у нашој моћи, а Бог ће помоћи, ако буде имао коме“, каже се у прогласу Народне иницијативе „Устани за Косово“.

Он је прокоментарисао полемике о мотивима подписника иницијативе, као и критике на рачун оних који стоје иза ње, образлажући стратегију одбране од притисака са Запада, за коју верује да се одвијају из два правца – унутрашњи и спољашњи.

– Основна замисао и основна браига која мучи све родољубиве Србе већ читав низ месеци и година које  за нама, је како одбранити Ксово и Метохији. Будући да се ми не суочавамо само са спољашњим изазовима, и не са онима који споља покушавају да нам отму Косово и Метохију већ што је много горе, имамо посла са оним људима из самог врха власти раде супротно државном интересу и спремни су да попусте сваком ултиматуму са Запада – истакао је Обрадовић.

Он је одбацио наводе да се на овај начин иде на руку режиму Александра Вучића.
Оно што је без сумње тачно јесте да Вучић контролише велики део овдашње  јавности, али је исто тако тачно да је преко две трећине, тј. око 70 одсто становништва Србије према свим истраживањима против одрицања од Косова зарад ЕУ – наводи Обрадовић.

Проглас је прокоментарисао и новинар Меденица, који је оштро критиковао власт и истакао да се са резервом подржава референдумско одлучивање – истичући да се Косова не смемо одрећи, као и да се о њему не може одлучивати на референдуму, али да је потребно макар спречити манипулацију кроз формулисање јасног питања и противљење намери да се подпише свеобухватни споразум Са косовом.
Што се мене тиче КиМ не могу бити референдумско питање, али дани су такви

Косово и Метохија не смеју бити референдумско питање, јер ми смо тек једна генерација, али смо и генерација која се суочава са овим питањем и не смомо да оћутимо – истиче Меденица.

– Они су успели, пардон, покушавају као и она жута пошаст пре њих, да нас убеде како је то баласт, да ћемо без тога живети боље ако се тога отарасимо. Каво боље? Да мењамо Косово и Метохију зарад уласка у неку проклету Европску унију. То је друштво господе, и друштво робља, па ми ако и некада уђемо тамо, ,свакако нећемо као господа већ као робље. Низбогчега ми Косово и Метохију не смемо да дамо. Постоји ли нека алтернатива? Алтернатива је ћутати, али ако је то нека алтернатива, ја на то не пристајем. Сваки апел, свакога ко се искрено бори за очување Косова и Метохије ћу подржати, по цену да ме назову издајником, да ме назову како год хоће – Косово и Метохиху не дамо, немамо права на то. Ту смо рођени, ту васкрсавамо сви, рекао је Меденица.

Како да се сложимо са тиме, шта значи бојкот? Бојкот значи пристајање. Бојкот одговара једино Александру Вучићу и овој пошасти на власти. Можемо ми да ћутимо и правимо се блесави, и кажемо да тако му пружамо отпор. Бојкот, можда, по сваком другом питању, не и по питању КиМ – упозорава Меденица.

Колико милијарди људи на планети није признало независност Косова,

Извор: http://www.oslobodjenje.rs/2018/03/14/ustani-za-kosovo-bojkot-nije-resenje-evo-kako-mozemo-da-sprecimo-izdaju-kosova-video/