Женска мрежа Савеза за Србију: Весић се сакрио “иза женске сукње”

Београд, 5.4.2019 – Женска мрежа Савеза за Србију одржала је конференцију за новинаре са које је поручено да је свака врста насиља према женама недопустива, а да је владајућа коалиција јуче системски злоупотребила жене које су спречавале лидере СЗС да предају захтеве градоначелнику Београда.

Подсетимо, представници Савеза за Србију покушали су у четвртак да градоначелнику Београда Зорану Радојичићу предају захтеве, али су их испред дочекале чланице градске управе.

Градска одборница Ферида Чустовић је рекла да жене из СзС-а осуђују манипулацију и злоупотребу жена посебно од стране актуелне политике која то насиље промовише.

Мрежа жена СзС поручује да је потребно хитно да се стане са језиком мржње и насиља који, како наводе, користи председник Србије Александар Вучић.

“Ми, такође, захтевамо да се заустави језик насиља и мржње који користи председник Републике Србије, на тај начин се подстиче атмосфера насиља која нам се дешава сваки дан. Пример за то су представници власти на локалном нивоу против којих су подигнуте кривичне пријаве. Ми из СзС захтевамо да се са тим хитно стане – с језиком којим се продубљује насиље, да се и даље не скреће пажња са актуелних, горућих проблема које имамо, на мини-капање којима се крше људска и женска права”, навела је Чустовић на конференцији за новинаре мреже жена СзС.

Ми сматрамо да је свака врста насиља недопустива, залажемо се за нулту толеранцију према насиљу које не сме да се користи за дневне пропаганде како је јуче био случај, додала је.

Женска мрежа Савеза за Србију позвала је новинарска удружења и женске организације да их подрже у заједничкој борби за женска права и да осуде конференцију за новинаре коју је након јучерашњег дешавања одржао Александар Вучић.

Јањушевић: Жене из СНС нису свесне да су злоупотребљене

Посланица Двери Марија Јањушевић изјавила је да су режимски медији “накарадно” приказали ситуацију испред Старог двора, као и да нико није известио о томе колико су жене, које су испред Скупштине града спречавале опозиционе одборнике да уђу, биле агресивне.

Она је на конференцији за новинаре Женске мреже Савеза за Србију, казала да жене из СНС-а нису свесне да су злоупотребљене.

“Јуче је доказано да СНС злоупотребљава жене, да их подмеће као да да изгледа да су оне претрпеле насиље, а заправо су оне починиле насиље”, рекла је Јањушевић.

Јањушевић је навела да је истина да је заменик градоначелника Горан Весић поставио жене да спрече не само опозицију, него и било ког грађанина да удје у Скупштину, као и да не може да верује да се Весић “сакрио иза женске сукње”.

Она је додала да би срамота била спречена да је Весић изашао испред тих жена.

Извор: www.nspm.rs