ЗлатиБОРАЦ за Србију

Које су највеће препреке с којима сте се суочавали у току ове изборне кампање?

Највећи и најозбиљнији проблем у изборној кампањи било је прикупљање потписа за кандидатуру због промене закона о оверавању потписа и додељивања тог посла нотарима од 1. марта, за изборе 2. априла. Мени лично је тај део посла одузео трећину времена, предвиђеног за предизборне активности. Подсећања ради неки најављени председнички кандидати су одустали од избора јер им је било онемогућено да прикупе потписе у предвиђеном року. У старту, сви опозициони кандидати били су у подређеном положају јер је владајућа коалиција утицала на распоред и број нотара задужених за оверу потписа. С друге стране напредњачка коалиција је брзином сунчеве светлости успела да прикупи чак 60.000 потписа, иако се зна да реално, за неколико дана, ни у теоретском смислу нису могли то да учине. Не само да су успели да прикупе потписе за Александра Вучића већ су имали времена да прикупе и за остале своје кандидате, међу којима је и Ненад Чанак, лидер ЛСВ-а

Какав је однос новинара према кандидатима за председника? Да ли сматрате да сви кандидати за председника добијају једнак третман од стране новинара?

Медијска присутност Александра Вучића је други пример нерегуларности избора и неравноправности свих председничких кандидата и тај однос је 92 % у корист Вучића у односу на 8 % за све остале председничке кандидате. Према свим медијским анализима Александар Вучић је преовладавао у централним информативним емисијама као председнички кандидат, у функцији председника СНС-а и кроз представљање његових премијерских активности.

Наводите да је Ваша кампања скромна, какав изборни резултат процентуално очекујете?

Не руководим се процентима и не интересују ме рејтинзи, најважније од свега је да пробудим Србију и да укажем на проблеме са којима се суочавамо због лошег вођења државе. Кандидовао сам се за председника јер цела Србија заслужује да, у економском смислу и на плану бољег живота, буде као Златибор, чију локалну самоуправу предводим већ четири мандата! Мој циљ је да оздравим Србију, да сачувамо нашу имовину, омладину, народ и да успоставимо институције система, као што су све економски развијене државе света своју развојну политику поставиле на четири стуба: нација, вера, култура и традиција.

Навели сте да да сте противник предизборних истраживања јер могу бити поручена, на који начин мислите да ове године истраживања утичу на изборни резултат?

Због злоупотребе резултата истраживања и њиховог сталног форсирања у медијима, опредељење грађана је сведено на две опције и избор између Вучића и Белог. Примери наручених истраживања, у којима је Бели у року неколико дана са 3 % подршке дошао до 11 % подршке и тиме наводно престигао све кандидате опозиције, и заузео друго место одмах иза Александра Вучића, сасвим јасно показују о каквом манипулацији бирача се ради. Једна истраживачка агенција чак наводи да сви кандидати који буду имали лошији изборни резултат од Белог треба да напусте политику. Да не говоримо о Вучићу, коме свакодневно расте рејтинг и та подршка иде и до 57 одсто. Овакве наручене анкете служе да би се гласачи свих опозиционих кандидата обесхрабрили, али и да послуже као параван за крађу избора.

,,За здраву Србију’’ име је партије коју бисте основали – који је први корак који бисте као председник предузели за оздрављење наше државе?

Као председник Републике, покренуо бих све уставне и законске процедуре за поништавање свих међународних споразума (укључујући и Бриселски) који директно подривају територијални интегритет и уставноправни суверенитет Републике Србије, као и свих неуставних одлук донетих на штету грађана Србије, против интереса државе Србије, укључујући и неуставно смањење пензија, давање субвенција тзв. страним инвеститорима, као и поништавање дела ССП који се односи на продају земље странцима. И, покренуо бих озбиљну борбу против “беле куге”.

У каквом мислите да се положају култура налази у нашој држави?

Нажалост, као што пролазимо кроз политичку и економску кризу, тако је и наше друштво доживело озбиљни поремећај система вредности, а култура велике турбуленције које се не могу брзо отклонити. Морамо да се вратимо свој традицији, обичајима, вери и да ускладу са поштовањем правих вредности градимо будућност Србије. Нама се намећу неке стране вредности које никада нису биле примерене нити прихваћене од српског народа, у коме се нису примиле. Ми морамо да се угледамо на наше претке који су за нас чували имовину, бранили домовину и њене ресурсе чувајући своја поколења.

Колико Ваша кампања заправо буди апстиненте и мотивише их да изађу на гласање?

Циљ моје кандидатуре и кампање јесте да примером покажем како Србија може да се уздигне и успостави ред, поредак, добар амбијент и услове за живот као што су на подручју општине Чајетина. Могуће је то урадити с целом државом ако кренемо од себе, да уређујемо своје двориште. На примеру Златибора хоћу да покажем да овај пелцер који је овде израстао можемо да пресадимо на територију целе Србије. И да покушамо да развијамо земљу из њене унутрашњости, јер су овде ресурси, национална блага, потенцијали, људи. Не морамо сви да одемо у велике градове да бисмо тамо били запажени и виђени, већ може да се изврши та суштинска децентрализација, као што смо ми то урадили у општини Чајетина. Сви ови разлози су довољан мотив за грађане Србије да изађу на изборе и гласају за часну и поштену политику.

Колику Вам подршку имате код младих?

Млади препознају праве вредности и желе промене зато су спремни да подрже политику оздрављења Србије. Они су свесни у каквој тешкој ситуацији се налази наша држава и да је 31,2 одсто младих незапослено, што превазилази европски просек од 18, 5 одсто. Проблем незапослености довео је до миграције младих из мањих места у велике градове и одлазак из земље у иностранство, где су спремни да раде и посао за који се нису школовали, само да би преживели. Не смемо да дозволимо да млади школовани кадрови напуштају Србију и траже посао у сумњивим компанијама и фримама у ЕУ, где их третирају као робове, а не као раднике.

Шта бисте урадили прво као председник како би спречили да млади одлазе из државе?

Држава мора да обезбеди услове за запошљавање младих у домаћој привреди, и да им се омогући да остану у својим срединама и да их не напуштају у потрази за бољим животом. Златибор је пример као се млади могу задржати, јер наша локална самоуправа има најнижу стопу незапослености у Србији која се креће испод пет одсто. Исто тако, мора се утицати на домаће послодавце да ангажују младе људе без радног искуства, да стекну потребна знања и вештине, како би били што конкурентнији на тржишту рада. Тако ћемо направити систем у коме ће школовање имати сврху, образовање ће се ценити, а посао ће се добијати по заслузи и знању а не по припадности некој странци. Највеће разочарење младих је што држава нема разумевања за њихове потребе и што олако схвата систем образовања и не припрема их довољно за будући живот. Народни новац се издваја сумњиве стране инвестиције и компаније из ЕУ, где су наши радници постали најјефтинија радна снага у Европи. Уместо да држава подстиче младе да покрену сопствени бизнис и да их мотивише да остану у Србији, она их приморава да одлазе из земље.

Колику подршку имате код гласача у дијаспори?

У току кампање, посебно сам се упознао са проблемима које има српска дијаспора. Наши људи су незадовољни због недговорне политике матице и нерешених важних питања, као што је проблем са личним документима и добијањем држављанства, до немогућности да искористе своје гласачко право на територији земаља у којима живе. Српском народу у региону и дијаспоримора да се пружи подршка ради заштите и очувања националног идентитета. Они се морају осећати као припадници српског народа иморају Србију доживаљавати као своју државу. Како би то било и могуће, неопходно је да се свим Србима који живе ван матичнеземље омогући пуно учешће у одлучивању и да онима који немају српски пасош по хитном поступку доделити држављанствоСрбије, укључујући активно и пасивно бирачко право. Додатна мотивација за учешће наших грађана у изборном процесу било би увођење могућности за гласање путем поште и/или Интернета. Давањем права свим Србима и свим држављанима Србије, ма где живели, да могу да учествују у избору председника државе и народних представника у Скупштини Србије, држава би показала искрену бригу према свим својим грађанима, сународницима и свима онима који Србију сматрају својом државом.

Како коментаришете чињеницу да ће, уколико буде другог круга, грађани гласати на Ускрс, при чему ће некима од њих бити ускраћена могућност да гласају у зависности од места на којем буду били тог дана?

То је још један начин да се ови председнички избори обесмисле и да се кандидату владајуће коалиције омогући да победи опозиционог кандидата, јер је незамисливо да се на дан најрадоснијег хришћанског празника Васкрса одржи други круг председничких избора. За владајућу коалицији биће то идеална прилика да се покраду избори и да оно што нису успели у првом кругу, противно вољи грађана, ураде у другом.

У интервјуу за Балкан инфо навели сте да сте имали понуде да пређете у владајућу партију, шта Вам је било понуђено?

Више пута ми је нуђено да пређем у владајућу партију, али нисам подлегао притисцима. Нудили су ми да мирно пређем, било је ту и понуда за функције, станове, чак и новац. Када су видели да не могу да ме купе, да ја нисам на продају, почеле су и претње да ће ми „напаковати“ аферу. Нису то пријатне ствари, ни мени, а посебно не за моју породицу. Нису рачунали на једно, Златиборци нису на продају, а ни за поткусуривање.

Због чега Вам је требало дуго толико да изађете из СНП-а? Колико дуго сте планирали да напустите ту партију?

Није било једноставно изневерити бираче и присталице и тек тако одустати од политике на којој
смо поставили Српску народну партију. Од оснивања СНП-а, заступао сам програмске циљеве које смо
тада зацртали: да смо против уласка у Европску унију, да смо за чвршћу сарадњу са тржиштем Русије, за
децентрализацију и опоравак српске економије, очување традиционалних вредности, за Републику Српску,
за Косово и Метохију у Србији, али је врх СНП одступио од договора с народом. Зато сам одлучио да
сам наставим своју политичку битку на темељима здраве Србије, за коју сам се одувек залагао и да
оснујем своју странку ’’За здраву Србију’’ која ће бити озбиљна тимска, а не лидерска странка, чији ће циљ
бити да Србију мења из унутрашњости, а не из Београда и по томе ћемо бити јединствени на политичкој
сцени.

Велики сте критичар Александра Вучића. Уколико бисте победили на овим изборима, како видите власт у којој сте Ви председник, а господин Вучић премијер?

Не видим како би било могуће оздравити Србију уколико Вучић остане на месту премијера. Немогуће је да државни распикућа буде део власти и да са нама чуваркућама и домаћинима гради будућност Србије. Наше политике су супротстављене, а циљеви потпуно другачији. Док он распродаје и поклања државну имовину и природне ресурсе широм Србије, и одриче се нашег светог Косова и Метохије ради уласка у ЕУ, ми смо спремни да сачувамо све оно што припада српском народу укључујући територијални интегритет и суверенитет државе Србије.

Постоје ли неки добри потези СНС у протеклих неколико година?

Једина добра ствар коју је Александар Вучић урадио је то што ме је назвао ”тамо неки Златиборац” и што ми је помогао да осмислим слоган за своју кампању ”ЗлатиБОРАЦ за Србију”, у коме кључне речи Злати и БОРАЦ симболизују борца за праведну, часну и поштену Србију, али се односе и на моје порекло којег се поносим.

Председник сте општине Чајетина кроз два режима. С каквим су се потешкоћама суочавале локалне самоуправе у претходном, а са каквим сада?

На челу општине Чајетина сам већ четири мандата и данас је наша општина препознатљива као једна од најуспешнијих локалних самоуправа у Србији. Пре мог доласка, Чајетина је била практично сиромашна и уништена општина чији је годишњи бужет био изражен у стотинама хиљада евра, а сада износи 20 милиона евра. У инвестиције издвајамо 80 одсто овог буџета док се само седам одсто издваја за плате. Сваки показатељ локалног развоја сведочи о искораку општине Чајетина: од броја туриста на Златибору, инвестиција, изграђених локалних путева, субвенција датих пољопривреди па до породичних предузећа, запослености, социјалне заштите, спортских резултата. Као што је у прошлости због недомаћинског односа према новцу и природним ресурсима општина била на рубу егзистениције, данас имамо проблеме са државним распикућама и корумпираном влашћу која нас спречава да се развијамо и градимо. Типичан пример је инвестиција изградње панорамске гондоле на Златибору, коју финасира општина Чајетина у целости и чија је вредност 13 милиона евра. Актуелна валст жели да прикаже да гондолу на Златибору градимо без дозволе, а ми смо једини који тражимо дозволу јер не желимо да градимо мимо закона Ако неко дозвољава Зукорлићу да гради без дозволе у Новом Пазару само зато што је дао подршку премијеру, како је онда могуће да држава има двоструке стандарде, јер у оним срединама где су напредњаци на власти све је дозвољено, и да се гради и отвара без дозволе, а ми на Златибору изгледа немамо право на градњу ни са дозволом ни без ње. Без обзира на све притиске ми ћемо наставити градњу гондоле и ускоро ћемо организовати нову ”Златиборску народну мобу”.

Имате ли неку поруку за гласаче?

Заклињем се својом чашћу човека из народа, домаћина и Златиборца да ћу се залагати за: одговорну националну и државотворну политику, децентрализацију власти, подстицаје домаћим привредницима, стварну борбу против криминала и корупције, борбу против беле куге, боље услове трудницима, мајкама и деци, поништавање Бриселског споразума и престанак преговора са ЕУ, суверену Србију – против уласка у НАТО, чвршће односе са Русијом, јачање веза са Републиком Српском, већу бригу о Србима у дијаспори. Ако желите да цела Србија изгледа као Златибор, знате шта вам је чинити 2. априла.