На прес-конференцији Здраве Србије “Сребреница – чињенице и питања” директор Института за истраживање српски страдања у 20. веку Миливоје Иванишевић рекао је да сви говоре о некаквом геноциду у Сребреници над муслиманима, а нико се не осврће на основну чињеницу да су у граду Сребреница побијени сви Срби.

То је једини град у БиХ, где су побијени сви Срби и то никако да дође до наше свести – рекао је Иванишевић, који је подсетио да је био један од ретких цивила који је ушао у Сребреницу на Петровдан, након што је ушла и српска војска, али да није нашао ниједног Србина, јер су били сви побијени, што је, како је оценио, стравично.

Наводећи да је то најстравичнија чињеница у том рату да су у једном граду побијени сви Срби, Иванишевић је рекао да разни српски политички руководиоци причају о муслиманским заробљеницима, док су сви српски ратни заробљеници претходно побијени у Сребреници.

– Откуд сада да су побијени муслимански ратни заробљеници две три године касније важнији него српски ратни заробљеници. Све српско је уништено и побијено, и цивили и ратни заробљеници, сва села етнички очишћена – рекао је Иванишевић новинарима у Београду, уочи прес-конференције “Сребреница – чињенице и питања”.

Иванишевић је поновио свој став да су на муслиманском мезарју у Сребреници већином покопане убице, те да је откопано 27 масовних гробница и пронађено 2.800 муслиманских жртава, а ниједан уза себе није имао ниједан папир, лична документа.

– Код мене је долазио један холандски војник, правио неке спискове и показује на неког прстом и пита – `што се тај два пута писао`, а онда долази други па каже – `извините, тај исти се мени пријавио као Ибро, а код колеге као Мухарем`. Значи обмана и лоповлуци су били безбројни – рекао је Иванишевић.

Он је рекао да још траје време чињеница које је наметнула “сила”, која је измислила реч “геноцид” за Сребреницу.

– Ми чекамо, помало се топи, и на крају ћемо доћи до чињеница и истине, а не плаћених и фалсификованих чињеница од врло моћних држава – истиче Иванишевић, који припрема своју нову књигу “Анатомија случаја Сребренице – терор над чињеницама”.

Иванишевић каже да је у Сребреници са широм околином, где је деловала муслиманска Осма оперативна група, побијено око 3.800 Срба, а да је од укупне сребреничке српске популације на свом огњишту остало око девет одсто.

Говорећи на прес-конференцији, коју је организовала странка “Здрава Србија”, Иванишевић је рекао да су након уласка српске војске у Сребреницу муслимански цивили очекивали освету, јер су њихове куће биле пуне опљачкане српске имовине из српских спаљених села, али да је српски војник показао толико витештво и достојанство, какво није виђено у Европи, јер ниједно дете и ниједна жена нису ударени.

– Чекам када ће муслиманске жене да проговоре и кажу да их нико тамо у Сребреници није ударио – рекао је Иванишевић, те напоменуо да је српска војска обезбедила муслиманским цивилима, женама и деци цистерне с водом, храну и превоз.

Он је као поређење у хуманости навео пример да муслиманима није пало на памет да за 100.000 Срба, који су се по цичи зими мучили и напуштали Сарајево, понуди кору хлеба, а камоли превоз, док су Срби за 30.000 муслимана из Сребренице дали превоз, храну и воду.

Љубиша Ристић, саветник Института и члан Здраве Србије, предложио је да се Дом здравља у Сребреници назове по имену медицинске сестре Раде Милановић, познатије као “болничарка Рада”, коју је, како је рекао, позивајући се на сведочења самих муслимана, у Залазју убио Зулфо Турсуновић.

У време када је рат већ био известан болничарка Рада је одабрала да остане на свом радном месту у Дому здравља. И било је узалуд када је рођак Милош Николић 6.априла 1992.године Милановиће у њиховој кући молио да се склоне из Сребренице, јер је „лудост остати“, како је то Рада хтела. „Била је свесна опасности али је била исувише племенита: остала је због својих пацијената“, каже Милош. Супруг Драгомир је одвео децу у Србију а Рада је остала у Сребреници.

Њена доказана племенитост није јој помогла да преживи несрећно време. Заклана је на Залазју у јулу 1992.године. О том злочину постоје само посредна сведочења док посмртни остаци медицинске сестре Раде Милановић до данас нису пронађени нити је ико одговарао за њено убиство – закључио је Ристић.

Подели вест

Повезане вести

април 9, 2024

Стаматовић: Ако...

Како можемо да будемо од користи својој држави?...

март 20, 2024

Туризам и...

фебруар 6, 2024

Здрава Србија...

Након што је верификациона комисија Скупштине...

децембар 25, 2023

Здрава Србија...

Чајетина, 25.12.2023 – Здрава Србија (ЗС) најоштрије...

децембар 6, 2023

Маја Гојковић у...

Чланица Председништва Српске напредне странке...