Разговори опозиције и власти служе за козметичке поправке изборног поступка, којима власт чини мале уступке, тако да се ништа спектакуларно неће променити“, оцењује за ”Данас” Милан Стаматовић, лидер Здраве Србије и дугогодишњи председник општине Чајетина, о међустраначком дијалогу о унапређењу изборних услова у Србији.

Здрава Србија, попут још неколико странака, у тим разговорима учествује без посредника, али представници власти, како наш саговорник додаје, нису узели у разматрање највећи део захтева те странке.

„Рекли су да нема довољно времена да се измени изборни закон и да ће то бити могуће другом приликом, тако да је, за сада, све остало мање- више исто“, додаје Стаматовић.

Здрава Србија се, у тим разговорима, каже, посебно залаже за дигитализацију изборне процедуре, електронско гласање, постављање видео- надзора на свим биралиштима, инсистира на слободи медија, која би подразумевала одсуство цензуре и равноправно учешће представника опозиције са странкама на власти у програмима са националним фреквенцијама. Између осталог, додаје, противи се функционерској кампањи представника власти.

„Нема разлога да се не дигитализује изборна процедура, јер је тај процес одавно уведен у државним и локалним органима. Тиме би се спречиле злоупотребе на бирачком месту, уцене чланова бирачких одбора и злоупотребе комплетног изборног процеса“, сматра Стаматовић.

„На досадањим састанцима“, наводи, „сличне или исте захтеве су имале и остале опозиционе странке“, а „било је предлога да се укине предизборна тишина и смањи број потписа за кандидатуре на свим изборним нивоима“.

На последњем састанку, одржаном 10. септембра, разматране су, наводи, „мање важне теме, а не суштина проблема“, те да је, због еколошког протеста и промоције нове генерације официра Војске Србије у Београду, отказан састанак, који је требало да уследи сутрадан, на коме је требало да буде Александар Вучић.

„По мојим информацијама, следећи састанак требало би да буде до краја ове седмице и на њему би требало да буде и Вучић, али нису нам рекли тачан датум“, наводи наш саговорник.

„Највећи спор са представницима власти је око дигитализације и демократизације изборног процеса, његове контроле и слободе медија. Ако изборни процес не може да се контролише, онда је све остало илузорно“, сматра Стаматовић.

На утисак да је песимиста и питање да ли је договор могућ, он наводи да „не би било коректно да каже да садашњи изборни услови у потпуности не ваљају, јер је до сада, више од седам пута, учествовао на изборима и то по три изборна закона“.

„Изборни услови могу да се побољшају и изборна процедура може да се контролише, ако постоји добра воља и организација. На локалном нивоу, то сам рекао на састанцима, можемо да обезбедимо контролу, али то не можемо на нивоу државе, јер за то немамо ресурсе“. „Избора ће“, додао је, „свакако, бити у априлу следеће године, али питање је да ли ће они који су на власти и даље злоупотребљавати законе и процедуре“,

О странкама које разговарају са представницима уз посредовање европараламентараца, Стаматовић каже да „оне имају право да консултују иностране институције и невладине организације и да се ослањају на њихову подршку, али да ЗС сматра да имамо довољно капацитета да сами уредимо државу и да је то искључиво питање грађана Србије“.

„Нико не треба да нам прописује изборна правила. Сами знамо где грешимо и шта би требало поправити, у правом демократском дијалогу, само је питање да ли за то постоји воља. Нико са стране не би требало да врши притиске и да нам одређује било какве услове. Изборне законе можемо да применимо из било које европске и демократске државе, али не знам зашто би нам били потребни странци у нашим међустраначким преговорима“.

На питање да ли ће бити могуће ускладити евентуалне договоре опозиционих странака које у тим разговорима учествују уз посреднике и оних које преговарају без посредника, каже да је то „могуће, јер су у питању слични или исти захтеви“.

„Изборни услови могу да се поправе, али питање је колико опозиција може да дозволи власти да злоупотреби изборну процедуру. Није проблем само изборни закон, већ је важније то да се спрече злоупотребе изборног поступка. То могу да спрече оне странке које за то имају ресурсе, које ће контролисати сва бирачка места, записнике и бирачке одборе, како не би било сумњи у изборне резултате“, поручио је Милан Стаматовић, председник Здраве Србије.

Председнички кандидат

„Иако је мало вероватно да ће се изборни услови драстично изменити, ЗС ће изаћи на изборе. Увек смо спремни за изборе, ма какви били изборни услови, а учествоваћемо и на локалним изборима у Мионици и Неготину“, рекао је Стаматовић. На питање да ли ће он бити кандидат за председника Србије, као што је то био 2017. године када је освојио око 1,5 одсто бирачког тела, казао је да је „став странке да се кандидује“.

Извор: Данас

Подели вест

Повезане вести

јун 13, 2024

Милан...

Новоизабрани одборници Скупштине општине...

јун 4, 2024

Изванредан...

У свом главном упоришту, у општини Чајетина,...

мај 27, 2024

Здрава Србија...

Надам се да ће Здрава Србија и сви људи овде који...

април 9, 2024

Стаматовић: Ако...

Како можемо да будемо од користи својој држави?...