Министарство рударства и енергетике Републике Србије, а по овлашћењу министарке и захтева привредног друштва “Дунав минералс” д.о.о из Београда, умањило је одобрен истражни простор за извођење геолошких истраживања племенитих и обојених метала на локалитету “Рудник” са првобитних 83,94 км2 на 65,64км2, што представља умањење истражног поља за 18,30км2. Тим смањењем територија општине Топола и Љиг, која су првобитно обухваћена истраживањем, ИЗУЗЕТА су новим решењем. Здрава Србија, у чијем фокусу су првенствено интереси грађана и очување њиховог здравља, а посредно и здраве животне средине, у потпуности је подржала протест мештана Рудника који се противе најављеним истраживањима.

Подсећамо јавност да су по добијању првобитног решења обухваћена територија Тополе и то село Војковци. Председник општине Топола Игор Петровић и члан општинског већа Драган Јовановић упознали су јавност са овом намером и потпредседница Владе и министарка др Зорана Михајловић их је позвала на разговор у Владу Србије и притом сачинила гаранцију општини Топола да ће бити изузета из истражних радова.

Протест грађана је успео јер је овим умањењем Рудник као место сачувано. Остаје сада да се одбрани простор општине Горњи Милановац.

Здраво да победи!

*Напонема: На карти у прилогу црвеним је означено изузето поље истраживања.

Подели вест

Повезане вести

април 9, 2024

Стаматовић: Ако...

Како можемо да будемо од користи својој држави?...

март 20, 2024

Туризам и...

фебруар 6, 2024

Здрава Србија...

Након што је верификациона комисија Скупштине...

децембар 25, 2023

Здрава Србија...

Чајетина, 25.12.2023 – Здрава Србија (ЗС) најоштрије...